29 januari 2024

Lancering strategienota Waardig Werk

Jarenlang hebben we ervoor gepleit en nu ligt ze er eindelijk: een strategienota van de Belgische ontwikkelingssamenwerking over Waardig Werk. Deze nota is het resultaat van uitgebreid en diepgaand overleg tussen de directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) en de voornaamste Belgische actoren die betrokken zijn bij Waardig Werk, waaronder het Coördinatieplatform Waardig Werk (CPWW), waar wij als organisatie deel van uitmaken. De nota werd ook goedgekeurd door Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Op 12 januari werd de nota met een event officieel gelanceerd door minister Gennez, gevolgd door een reeks boeiende sprekers, in het kader van het Europees Voorzitterschap. Algemeen directeur van de IAO, Gilbert Houngbo, algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond (IVV), Luc Triangle, en speciaal rapporteur van de VN, Olivier De Schutter gingen in debat over de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. En uitdagingen zijn er: informele arbeid, klimaatverandering, de opkomst van extreem rechts, toenemende ongelijkheid en aanvallen op werknemersrechten (cf. ITUC Global Rights Index 2023). De zoektocht naar strategieën om op deze uitdagingen een antwoord te bieden en om Waardig Werk te bevorderen, is relevanter dan ooit. De minister kondigde ook aan dat België zich aansluit bij de Global Coalition for Social Justice van de IAO.

Via een videoboodschap bracht het CPWW stemmen uit verschillende continenten, gevolgd door een speech waarin we het hadden over de rol van het middenveld in het bekomen van Waardig Werk, over het belang van samenwerking en over een multiactorenaanpak, maar ook over het belang van een genderbewuste aanpak en een rechtvaardige klimaattransitie

Wij zien de strategische nota en het event als een belangrijk signaal dat de DGD en het ministerie het thema van Waardig Werk, dat sinds 2013 een Belgische beleidsprioriteit is, verder willen versterken. We zien toegenomen interesse voor dit thema bij verschillende actoren van de Belgische ontwikkelingssamenwerking (bijvoorbeeld Enabel en BIO). Deze strategienota biedt kansen om meer coherentie te creëren tussen de verschillende actoren (bilaterale, multilaterale en NGO’s) en biedt duidelijke oriëntaties aan alle actoren van de Belgische Internationale Samenwerking rond eenzelfde strategie.

Het CPWW zal er verder op blijven inzetten dat Waardig Werk als beleidsprioriteit behouden blijft en concreet vorm krijgt. Want deze thematische benadering is volgens ons de toekomst voor internationale samenwerking.

De strategienota inkijken kan hier
Hier lees je meer over het CPWW

Foto © Elise Craeghs

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact