Zet WSM in je testament

Maak van de wereld je erfgenaam, met een legaat aan WSM. Want WSM steunen is een overtuiging, die je kan verderzetten wanneer je er niet meer bent.

Kan ik zelf bepalen wat er met mijn erfenis gebeurt?
Veel zaken zijn bij wet geregeld. Maar als je zelf wilt bepalen wie een deel van je bezittingen zal erven, kies je er best voor om een testament op te maken. Je kan ook nalaten aan het goede doel waarmee je je verbonden voelt. En ook dat kan via een testament geregeld worden. Je kunt je testament wijzigen tot op het laatste moment. Maar als je onverwacht afscheid neemt, is je laatste wilsbeschikking duidelijk.
Wat is een legaat?
Een legaat is een schenking via testament. Het krijgt dus pas uitwerking bij de dood van de schenker.
Fiscaal voordeel bij techniek van het duolegaat afgeschaft in Vlaanderen - nultarief in de plaats
Tot 2021 kon je, via de techniek van het duolegaat, een deel van je vermogen afstaan aan een vriend of verre verwant en de verschuldigde successierechten toewijzen aan een goed doel aan wie je eveneens een bedrag naliet. Het goede doel betaalde dan de successierechten op het eigen bedrag aan een verminderd tarief, én de verschuldigde successierechten op het bedrag bestemd voor de verre verwant. 
In 2021 schafte de Vlaamse overheid het fiscale voordeel voor verre verwanten bij de techniek van het duolegaat af. Je kan dus nog steeds een bedrag nalaten aan een vriend én aan een goed doel. Maar het goede doel kan niet langer de successierechten op het bedrag bestemd voor de vriend of het verre familielid overnemen. 
Belangrijk: Nam jij onze organisatie op in je testament, en rekende je daarbij op de techniek van het duolegaat? Dan is het nodig je testament aan te passen. De kosten voor de vriend of verre verwant kunnen immers niet langer worden overgenomen door onze organisatie. Ze zullen door de persoon in kwestie moeten betaald worden. Een alternatief om verre familieleden toch iets na te laten aan een gunstig tarief, kan de best friends-regeling zijn: een erfenis die je kan nalaten aan vrienden, broer, zus, neef of nicht tegen verlaagd belastingstarief van 3 procent. Dat bedrag is wel beperkt tot 12.500 euro. Wij raden je aan om contact op te nemen met je notaris, wanneer je je testament opmaakt. Die is op de hoogte van alle actuele regels en is het best geplaatst om jou hierin te adviseren.
Een bedrag nalaten aan WSM kan uiteraard nog steeds, en blijft heel welkom. Meer nog, voor legaten aan goede doelen geldt voortaan een nultarief. Dat betekent dat WSM geen successierechten moet betalen op het bedrag dat jij via testament aan ons nalaat. Jouw gift gaat dus integraal naar de WSM-werking. 
 
Een open gesprek
Voor de keuze van je goede doel ga je niet over één nacht ijs. Je wilt weten wat er met je gift gebeurt, hoe jouw dossier wordt opgevolgd, wie er beter van wordt. Voor deze vragen staat Bart Verstraeten, algemeen directeur van WSM je graag te woord. 02 246 36 71 of bart.verstraeten@wsm.be.

 

Bolivia India Benin Guatemala Indonesië Burundi Peru DR Congo Cambodja Rwanda Dominicaanse Republiek Filipijnen Senegal Nepal Burkina Faso Bangladesh Togo Guinee Mali Mauritanië België
EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact