22 oktober 2020

IAO-verdrag omtrent kinderarbeid universeel geratificeerd

Deze zomer werd de ratificatie van Verdrag 182 omtrent de ergste vormen van kinderarbeid van de Internationale Arbeidsorganisatie universeel afgerond. De ratificatie van het Koninkrijk Tonga maakt dit het eerste verdrag in het bestaan van de IAO dat door alle lidstaten werd geratificeerd.


"De universele ratificatie van Verdrag 182 is een historische primeur waardoor alle kinderen wettelijke bescherming tegen de ergste vormen van kinderarbeid zullen krijgen", stelde IAO-directeur-generaal Guy Ryder. “Dit weerspiegelt een wereldwijd engagement dat de ergste vormen van kinderarbeid, zoals slavernij, seksuele uitbuiting, het gebruik van kinderen in gewapende conflicten of ander ongeoorloofd of gevaarlijk werk dat de gezondheid of het psychologische welzijn van kinderen in gevaar brengt, geen plaats hebben in onze samenleving."

De IAO schat dat er wereldwijd 152 miljoen kinderen moeten werken, waarvan 73 miljoen in gevaarlijk werk. Zeventig procent van alle kinderarbeid vindt plaats in de landbouw en doorgaans is armoede bij de ouders de aanleiding.

COVID-19 kan ervoor zorgen dat de vooruitgang die de voorbije jaren werd gemaakt wordt teruggedraaid. Voor het eerst in twintig jaar zou dit tot een toename van kinderarbeid kunnen leiden, tenzij doeltreffende maatregelen worden genomen.

In de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van 2015 werd voorgenomen om tegen 2025 een einde te maken aan de ergste vormen van kinderarbeid. De universele ratificatie van Verdrag 182 toont nogmaals de wil van alle IAO-lidstaten om kinderen wereldwijd te beschermen tegen kinderarbeid.

Meer info op de site van de IAO

 

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact