14 juli 2022

Geniet van de vakantie!

'Vandaag is het mijn eerste vakantiedag. Ik peuter het etiketje van mijn banaan en start mijn dag met een stevig ontbijt. Binnenkort ga ik op reis. Ik heb nog een shortje nodig, want het wordt warm in Italië. Even mijn bankrekening checken en daarna snel naar de winkel. De namiddagzon vertelt mij dat het aperitieftijd is. Tijd dus voor een glaasje wijn en een stukje chocolade.

Eindelijk vakantie! Rust en de zon op mijn gezicht. Ik sluit mijn ogen. En ik zie de jongeman in de Dominicaanse Republiek die mijn bananen verpakt. De kledingarbeider in Cambodja die mijn shortje stikt. De boer in Ivoorkust die op de cacaoplantage werkt. De vrouw die de druiven voor mijn wijn plukt onder de Zuid-Afrikaanse zon. Ik ken de omstandigheden waarin zij werken. Het loon dat zij maar verdienen.

Ik zucht en droom even weg. Zou het niet fantastisch zijn dat elke keuze die ik maak in de winkel meteen de juiste keuze is? Dat ik mij geen zorgen hoef te maken of de producten die ik koop gemaakt zijn met respect voor mens en milieu?

Er wordt momenteel druk onderhandeld over een wet op verplichte ketenzorg, zowel in Europa als in België. Ketenzorg is het principe dat ondernemingen verantwoordelijk zijn voor wat er in heel hun toeleveringsketen gebeurt en hiervoor ook voor de rechter kunnen gedaagd worden. Schendingen van mensen- en arbeidsrechten en milieunormen moeten ze voorkomen én actief opsporen. Hoe snel de wet er komt en hoe effectief die wet zal zijn, hangt van veel factoren af. Allemaal samen kunnen we de hefboom zijn voor reële verandering voor de boer en de kledingarbeider aan de andere kant van de aardbol.

Ik wil dat de ketenzorgwet er komt, zodat ik kan genieten van mijn ontbijt en mijn aperitief in de zon. Zodat ik mij geen zorgen hoef te maken over wat mijn bank met mijn geld doet en dat ik dat shortje met een gerust hart kan kopen. Ik wil genieten van mijn zomer. En dat wens ik iedereen toe.

Daarom eis ik dat er dringend werk wordt gemaakt van de wet op ketenzorgplicht. Hoe meer signalen we geven aan onze politici, hoe meer politieke wil er zal zijn. Dus stuur ik ze vandaag nog – ja, zelfs tijdens mijn eerste vakantiedag – een mail via www.zorgplicht.be. Doe je mee?'

 

WSM-collega Klaar Degroote schreef deze column voor B.magazine, het magazine van beweging.net Midden-Vlaanderen.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact