24 april 2024

11 jaar na Rana Plaza: samen in actie tegen straffeloosheid

11 jaar na de instorting van Rana Plaza kwamen we deze middag samen op het Muntplein om actie te voeren tegen de straffeloosheid van bedrijven.

De blikvanger was ongetwijfeld de modeshow over het gebrek aan geloofwaardige engagementen van jeansgiganten Levi's, Lee Jeans en Wrangler om de levens van arbeiders in hun keten te beschermen. Er volgden ook steunbetuigingen aan arbeiders en een oproep aan politici, want net vandaag stemde het Europees Parlement een historische richtlijn over de zorgplicht van bedrijven.

 

Samen zetten we de strijd verder: roep Levi’s mee op om zich aan te sluiten bij het Internationaal Akkoord voor Gezondheid en Veiligheid. Grote merken als Levi's, Lee en Wrangler weigeren nog steeds om het te ondertekenen. Deze bedrijven zijn van mening dat hun eigen audits effectief zijn. Toch meldde Levi's zelf in 2020 dat 50% van haar fabrieken in Zuid-Azië en 57% van haar fabrieken in Noord-Azië gezondheids- en veiligheidsproblemen hadden. Teken hier de petitie om Levi's mee op te roepen het Internationaal Akkoord voor Gezondheid en Veiligheid in de kledingindustrie te onderschrijven!

Rana Plaza werd vandaag ook op verschillende plaatsen in Bangladesh herdacht, zoals op de actie van NGWF en acties van Rana Plaza Victims Rights Network, BFTUC, OSHE en ANROEV samen met het BSPAN netwerk.

 

Foto's vanop het Muntplein door © Tim Dirven

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact