INSP!R Latijns-Amerika, het netwerk voor het recht op sociale bescherming
INSP!R Azië, het netwerk voor het recht op sociale bescherming
INSP!R Afrika, het netwerk voor het recht op sociale bescherming

Guatemala

CGTG - Confederación General de Trabajadores de Guatemala

De vakbond CGTG, opgericht in 1987, is vandaag een van de belangrijkste organisaties in Guatemala en vertegenwoordigt 61.000 werknemers verspreid over diverse vakbonden en sociale organisaties in het land. CGTG is een brede sociale beweging die niet alleen opkomt voor loontrekkenden, maar ook voor kleine boeren, gepensioneerden, vrouwen en jongeren, kleine zelfstandigen. CGTG organiseert de informele sector en verdedigt de rechten van de (kwetsbare) informele werkne(e)m(st)ers. Naast het gewone vakbondswerk, organiseert de CGTG ook ziekenfondsen en hebben zij in 12 dorpen een apotheek. Aangesloten leden kunnen een microkrediet afsluiten om bv. een eigen handeltje te beginnen.

MTC Guatemala - Movimiento de Trabajadores Campesinos

MTC is een dynamische beweging van landarbeiders en boeren, in 1997 opgericht door vrouwen toen hun mannen door de koffiecrisis massaal hun werk verloren. De organisatie is vooral actief in het departement San Marcos, een van de armste streken van Guatemala. De belangrijkste activiteiten van MTC zijn: vorming aanbieden aan hun leden, sociale bescherming, arbeidsrechten en de rechten van de inheemse bevolking. MTC promoot ook bio-landbouw en solidaire economie. Ze geven beroepsopleidingen en stimuleren de opstart van coöperaties.

MOJOCA - Movimiento de Jóvenes de la Calle

Deze beweging biedt opvang aan straatkinderen en jongeren in de hoofdstad. De organisatie bestaat sinds 1994 en werd opgericht door 4 vrouwen die zelf op de straat hebben geleefd. Alle jongeren worden begeleid en komen in zelfhulpgroepen terecht. Er zijn cursussen snit en naad, banketbakkerij en juwelen ontwerpen, opdat ze later aan de slag kunnen en een inkomen verwerven. Tijdens de opleiding krijgen de jongeren al wat geld bij wijze van beurs (400 Quetzales ~ 35€). Op het einde van de opleiding kunnen ze aan de slag voor 1200 Quetzales per maand ~ 105€) en voedsel voor drie maanden.

JOC Guatemala - Juventud Obrera Cristiana

De JOC Guatemala is een jongerenorganisatie opgericht in 2003 die vooral werkzaam is in de kwetsbare buurten van Guatemala Stad en zich richt zich op kwetsbare jonge werkne(e)m(st)ers. JOC Guatemala heeft een tiental basisgroepen van jongeren en is actief m.b.t. het recht op werk en de syndicalisatie van Guatemalteekse jongeren. Het is een ruimte waar jongeren zich organiseren om te vechten voor fatsoenlijke leefomstandigheden, om de diepe betekenis van hun bestaan te vinden en om bij te dragen aan een meer rechtvaardige en humane wereld.

Partnerorganisaties

  • 2 jongerenbewegingen
  • 1 socio-culturele beweging
  • 1 vakbond
Bolivia India Benin Guatemala Indonesië Burundi Peru DR Congo Cambodja Rwanda Dominicaanse Republiek Filipijnen Senegal Nepal Burkina Faso Bangladesh Togo Guinee Mali Mauritanië België
EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact