INSP!R Latijns-Amerika, het netwerk voor het recht op sociale bescherming
INSP!R Azië, het netwerk voor het recht op sociale bescherming
INSP!R Afrika, het netwerk voor het recht op sociale bescherming

DR Congo

MOCC - Mouvement Ouvrier Chrétien du Congo

MOCC is een socio-educatieve bewegingskoepel met ongeveer 85.000 leden. Haar doel is een betere wereld creëren door de rechten van werknemers en kwetsbare personen te verdedigen en sociale economie te ondersteunen waardoor de situatie van vooral vrouwen en jongeren verbeterd wordt.

CGAT - Centre de gestion des risques et d’accompagnement technique des mutuelles de santé

CGAT is een organisatie die de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg wil openen voor de gehele bevolking. Dit doen ze door mutualiteiten op te starten en te ondersteunen en het beleid te beïnvloeden zodat de uitbouw van nieuwe mutualiteiten vergemakkelijkt wordt.

ESL - Ecole Sociale de Lubumbashi (Département des Sciences Sociales du Travail)

De Sociale School van Lubumbashi (ESL) opende haar deuren in september 2009 binnen het departement 'sociale en arbeidswetenschappen' van het Institut Faculty Théophile Reyn. Hier worden sociale werkers gevormd die op hun beurt zullen bijdragen aan de socio-economische ontwikkeling van het land.

WAWE - Wazee Wetu

Het platform WAWE - afkorting van Wazee Wetu (letterlijk 'onze ouderen') - probeert de levensomstandigheden van ouderen te verbeteren en hun plaats binnen de familie en de samenleving te beschermen. WAWE zoekt vooral structurele oplossingen, bijvoorbeeld door de bewustmaking bij jongeren van ouderenproblematieken.

POMUCO - Plateforme des organisations promotrices des mutuelles de santé du Congo

Het 'Plateforme des Organisations Promotrices des Mutuelles de santé du Congo' (POMUCO) verenigt vijf organisaties die over het hele land mutualiteiten oprichten zodat mensen toegang krijgen tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg tegen een beperkte kost.

REMUSACO - Réseau des mutuelles de santé communautaires / Archidiocèse de Bukavu

REMUSACO (vroeger 'Cellule d'Appui aux Mutuelles de Santé'' - CAMS) werd opgericht binnen het Bureau Diocésain des œuvres médicales (BDOM) in Bukavu, dat zo'n 70 gezondheidscentra uitbaat. REMUSACO houdt zich bezig met het zoeken naar inkomsten, beheert de mutualiteiten in Zuid-Kivu, versterkt de samenwerking met externe partners, ijvert voor een beter gezondheidsbeleid en voorziet opleidingen binnen de gezondheidssector.

MUSOSA - Mutuelle de Solidarité pour la Santé

Op 11 februari 2010 werd in samenwerking met de Mutualité Saint Michel de Bruxelles een project gelanceerd om een ziekenfonds op te richten onder de naam Mutuelle de Solidarité pour la Santé (MUSOSA) Butembo Beni.  De Mutuelle de Solidarité pour la Santé (MUSOSA) is een vereniging zonder winstoogmerk gebaseerd op de principes van solidariteit en wederzijdse hulp tussen individuen die zich vrijwillig aansluiten. MUSOSA wil zich indekken tegen risico's en mensen met beperkte middelen de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van basisgezondheidszorg. Als onderdeel van de strategie van de DRC om haar gezondheidszorgsysteem (SRSS) te versterken, wil MUSOSA de toegang tot gezondheidszorg voor iedereen, zonder onderscheid, vergemakkelijken door middel van bijdragen (deelname van de gemeenschap) en tegen betaalbare kosten (financiële toegang tot gezondheidszorg) voor alle gemeenschappen, door haar bereik uit te breiden naar de twee gebieden Lubero en Beni, in het noordelijke deel van de provincie Noord-Kivu.

Partnerorganisaties

  • 2 mutualiteiten
  • 1 NGO ter ondersteuning van onderlinge ziektekostenverzekeringen
  • 1 nationaal platform voor de organisatie en promotie van ziekenfondsen
  • 1 onderzoekscentrum
  • 1 ouderenbeweging
  • 1 sociaal-educatieve organisatie
Bolivia India Benin Guatemala Indonesië Burundi Peru DR Congo Cambodja Rwanda Dominicaanse Republiek Filipijnen Senegal Nepal Burkina Faso Bangladesh Togo Guinee Mali Mauritanië België
EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact