6 oktober 2023

WSM steunt de eis van vakbonden in Bangladesh voor een verhoging van het minimumloon

WSM steunt samen met Schone Kleren Campagne, achACT en verschillende van hun lidorganisaties de vakbonden in Bangladesh in hun eis voor een verhoging van het minimumloon voor kledingarbeid(st)ers van de huidige 8.000 BDT (minder dan 70 EUR) naar 23.000 BDT.

Dit jaar heeft de regering van Bangladesh voor het eerst in vijf jaar een comité aangesteld om het minimumloon in de kledingsector te herzien. Het gaat om ongeveer 4 miljoen arbeid(st)ers. Toen het in 2019 van kracht werd, was het minimumloon van 8.000 BDT al onvoldoende om arbeid(st)ers een fatsoenlijk bestaan te bieden. Sindsdien hebben ze de extra druk van de Covid-19 pandemie en vervolgens de hoge inflatie moeten dragen, zonder dat ze hun loon zagen stijgen.

Het nieuwe minimumloon van 23.000 BDT komt overeen met iets meer dan 190 euro. Dit bedrag is berekend op basis van een diepgaand onderzoek naar de kosten van levensonderhoud door het Bangladesh Institute for Labour Studies. Het wordt unaniem gesteund door de onafhankelijke vakbonden in Bangladesh en door de internationale vakbondsfederatie IndustriALL. De vakbondspartners van de Clean Clothes Campaign in Bangladesh hebben geen zitting in het Comité voor de herziening van het minimumloon, evenmin als de andere onafhankelijke vakbonden in het land, maar ze mobiliseren lokaal om deze eis te laten horen.

Tot slot komt deze herziening van het minimumloon op een bijzonder moeilijk moment voor de rechtenbeweging van de arbeiders in Bangladesh. De recente moord op vakbondsman Shahidul Islam herinnert aan de bijzonder repressieve omgeving waarin deze loononderhandelingen plaatsvinden. In het verleden zijn minimumloonbesprekingen het toneel geweest van zware repressie. In 2018 werd een arbeider gedood, raakten tientallen arbeiders gewond en verloren duizenden arbeiders hun baan.

Samen met achACT, de Schone Kleren Campagne, lidorganisaties van hun platforms en het internationale Clean Clothes Campaign netwerk, zijn we solidair met de vakbonden in Bangladesh die strijden voor een hoger en eerlijker minimumloon van 23.000 BDT.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact