3 december 2018

Sociale bescherming voor álle Nepalese werknemers is een feit

In Nepal is vorige week een historisch wetsvoorstel goedgekeurd dat sociale bescherming moet bieden aan alle werknemers van het land. Maar liefst 18 jaar hebben de vakbondspartners van Wereldsolidariteit mee moeten lobbyen, maar uiteindelijk wordt dit sociaal zekerheidssysteem dan toch uitgerold.

De nieuwe wet maakt de weg vrij voor de implementering van 4 grote sociale zekerheidsstelsels. Voor het eerst in de geschiedenis van het land zullen alle werknemers met een uitkering beschermd worden tegen werkloosheid door ziekte of ongevallen, moederschap,  arbeidsongeschiktheid en ouderdom. En dit niet alleen voor werknemers in de formele sector, maar ook voor iedereen die in de informele sector aan de slag is. Werknemers zullen 11 procent van hun loon moeten bijdragen. Werkgevers dragen 20 procent per werknemersloon af aan het systeem, dat door de overheid beheerd zal worden.

Voorpaginanieuws

Dat er nu eindelijk een wettelijk kader is gevormd, is uiteraard een grote stap. Maar even belangrijk is de implementatie ervan. En om die een kans tot slagen te geven is de overheid een heuse promotieactie gestart. In elke Nepalese krant werd de voorpagina gevuld met een advertentie waarin het nieuws werd bekendgemaakt. Daarnaast werden grote reclamepanelen voorzien met daarop de vier pijlers van het nieuwe systeem. Ook de partners van Wereldsolidariteit verspreiden via hun vakbondsleden het nieuws onder de werknemers, informeren ze over hun nieuw verworven rechten en kijken er op toe dat het systeem correct wordt uitgerold. Net zo goed wordt door onze partners al nagedacht hoe het systeem in de toekomst nog kan uitgebreid worden.

Dat het nieuws niet zomaar voorbij kon gaan is wel duidelijk: 27 november is meteen uitgeroepen tot de ‘Nationale Dag van de Sociale Zekerheid’ in Nepal. Een dag waarop de overheid op jaarlijkse basis herinnerd kan worden aan zijn engagement dat het die dag in 2018 is aangegaan.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact