30 maart 2020

Corona: ook een impact op kledingarbeiders

 

Het coronavirus treft mensen over de hele wereld, en dus ook de mensen die onze kleren naaien. Ze lopen niet alleen het risico om ziek te worden, ze kunnen ook hun job verliezen omdat de consumptie in Europa en de VS stilgevallen is. Andere landen sluiten dan weer fabrieken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In veel gevallen valt het inkomen van kledingarbeiders zo bijna volledig weg. “De kledingmerken moeten een bijdrage leveren aan de uitkering van kledingarbeiders,” vindt Kong Athit, voorzitter van de Cambodjaanse kledingvakbond C.CAWDU, partner van WSM en ACV.  


Er werden fabriekssluitingen gemeld in Sri Lanka, Bangladesh, Indonesië, Albanië en Centraal-Amerika. Voor kledingarbeid(st)ers, die door de extreem lage lonen in de sector sowieso in diepe armoede leven, is het een ramp als ze niet doorbetaald worden. Zij hebben geen spaargeld om op terug te vallen. "Kledingarbeidsters leven van de hand in de tand. Ze kunnen niets sparen. Als ze hun baan verliezen, kunnen ze geen eten kopen voor zichzelf en hun gezinnen", zegt Kalpona Akter, voorzitter van de Bangladesh Garment & Industrial Workers Federation. "Als kledingarbeid(st)ers worden ontslagen, moeten kledingmerken ervoor zorgen dat de werknemers hun volledige wettelijk toegekende ontslagvergoeding krijgen".

Geen werk, geen geld

Volgens berichten in de media en uit het netwerk van de Clean Clothes Campaign is ongeveer 10 procent van de kledingfabrieken in de Yangon-regio van Myanmar nu tijdelijk gesloten en worden de kledingmedewerkers niet betaald. In Myanmar krijgen werknemers een ontslagvergoeding als de fabriekssluiting langer dan drie maanden duurt. De ontslagvergoeding zelf bedraagt maar een half maandsalaris per jaar dat ze in een fabriek werken, na een proefperiode van zes maanden. Veel fabrieken zijn pas de afgelopen vijf jaar opgestart en het verloop van de werknemers is zeer hoog. Veel werknemers houden dus niets over.

Cambodja en Indonesië:  massa-ontslag zonder compensatie

Kong Athit © FB CCAWDUHet beeld in Cambodja is vergelijkbaar: tienduizenden kledingarbeiders zouden de komende weken hun baan kunnen verliezen. Kong Athit, voorzitter van C.CAWDU, partner van WSM en ACV, liet weten dat er op 26 maart al 10 van de fabrieken waar zij leden hebben gesloten waren. In totaal werken daar 21.000 werknemers. Volgens de Cambodjaanse wet moeten werkgevers bij een tijdelijke sluiting 40% van het maandelijkse minimumloon van 190 dollar betalen. De overheid legt daar 20% bij. De vakbonden in Cambodja vragen dat kledingmerken nog 20% bijleggen.  

Ook uit Indonesië komen veel verhalen van ontslagen zonder enige vorm van compensatie. Ary Joko, voorzitter van de Indonesische WSM-partner GARTEKS beaamt dat. ‘We hebben al veel leden zo verloren. Zij moeten zorgen voor hun gezin, hun ouders vaak ook. Hoe moet het nu verder met hen?’ Joko vreest dat veel vakbondsmilitanten niet zullen kunnen terugkeren naar hun werk wanneer fabrieken terug opengaan.

Ketenzorg in coronatijden

Ketenzorg betekent dat kledingmerken er alles aan moeten doen om er voor te zorgen dat de mensenrechten gerespecteerd worden in hun keten. Ook in coronatijden. Kledingarbeiders moeten veilig kunnen werken. Dat betekent dat leveranciers zich moeten houden aan de bepalingen van overheden over social distancing om werknemers te beschermen tegen besmetting. Daarbij is het wel belangrijk dat de mogelijkheid om zich te organiseren in vakbonden niet onnodig beperkt wordt.

Werknemers die het virus opgelopen hebben of symptomen hebben moeten zonder negatieve gevolgen ziekteverlof kunnen opnemen. Tijdens de periode van herstel en zelfisolatie moeten ze hun volledige reguliere loon krijgen. Worden ze naar huis gestuurd vanwege een tekort aan werk, dan moeten kledingarbeiders hun volledige reguliere loon blijven ontvangen. Bij de heropening van de fabrieken zouden de leveringstermijnen moeten bekeken worden om te voorkomen dat de werknemers verplicht overuren moeten maken om de vertragingen in te halen.

Kortom: Het coronavirus heeft ook op de kledingindustrie een grote impact. Het is belangrijk dat kledingarbeid(st)ers hier niet de dupe van worden.

 

Bron: Schone Kleren Campagne
Foto bovenaan © Kristof Vadino - WSM archief
Foto Athit © FB CCAWDU

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact