1 september 2022

Onrechtmatig ontslag in dochteronderneming van Heineken

Op 24 augustus hebben WSM, de internationale dienst van ACV-CSC, en haar partner CSB (Confédération Syndicale Burundi) de directie van multinational Heineken N.V. aangesproken over schending van de rechten van de werknemers van BRARUDI S.A. in Burundi.

Volgens CSB heeft BRARUDI in de afgelopen 5 jaar niet minder dan 178 werknemers van het bedrijf ontslagen of tot ontslag gedwongen, en nadien meer ingezet op onderaanneming, waarmee de onderneming zicht onttrok aan elke sociale verantwoordelijkheid voor zijn werknemers. Nadat de onderneming economische redenen aanvoerde om de inkrimping van haar personeel te rechtvaardigen, maakte ze steevast gebruik van onderaanneming zonder enige verantwoordelijkheid, zoals een sociale zekerheidsbijddrage, naar werknemers toe.

De CSB probeerde bij verschillende gelegenheden de bedrijfsleiders en de IAO hierover te ondervragen en schakelde zelfs de plaatselijke pers in om dit onrecht aan te vechten. Tot op heden kwam daar geen reactie op. 

BRARUDI stelt nochtans in het tweede punt van zijn gedragscode dat 'werknemers er de belangrijkste hulpbron zijn' en dat 'collega's met respect en eerlijk worden behandeld'. Verder nog: 'wij koesteren een klimaat van wederzijds vertrouwen en waarderen verschillen van mening en culturele verschillen. Wij houden ons aan duidelijke arbeidswetgeving en HRD-normen, waaronder nultolerantie voor intimidatie en discriminatie, kinder- en dwangarbeid, en alle schendingen van de mensenrechten.' Daarna volgt een punt over gezondheid, veiligheid en een veilige en gezonde werkomgeving.

Daarom eisen wij dat BRARUDI en de Heineken Groep:

WSM, de internationale dienst van ACV-CSC en de CSB volgen de situatie op de voet en hopen snel met de bedrijfsleiders te kunnen praten om deze onaanvaardbare situatie te recht te zetten. #MakeChangeHappen

Klik hier voor meer info

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact