18 februari 2021

20/02 | Digitale Première Los Retornados + debat | kijk mee

In 1993 keerden duizenden Guatemalteekse vluchtelingen terug uit Mexico. Zij waren gevlucht voor het gewapend conflict en de genocide op de Mayabevolking. Na hun terugkeer eisten de Retornados, de ‘Teruggekeerden’, een stuk land van de overheid voor de heropbouw van hun gemeenschappen. Een van deze gemeenschappen is Copal AA La Esperanza. Vandaag verdedigen ‘De Copaleros’ hun gemeenschap tegen de bouw van een stuwdam. Maar dat verzet is ook gevaarlijk. De overheid deinst niet terug voor een nieuwe golf van repressie. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Deze film door historica Tessa Boeykens en filmmaker Pieter De Vos, werd gemaakt in nauwe samenwerking met de gemeenschap Copal AA La Esperanza. De Copaleros maken hun geschiedenis via een collectief filmproject om nieuwe generaties en de wereldgemeenschap te mobiliseren. Daarom moet deze film iets worden van ons allemaal. De documentaire is een productie van Docwerkers VZW.

Deze film toont hoe mensenrechtenschendingen, het criminaliseren van verzet en de strijd voor grondgebied een harde maar dagelijkse realiteit zijn voor de WSM-partners in Guatemala.

Kijk zaterdagavond mee

Programma livestream

20u00 Korte inleiding met filmmakers Tessa Boeykens en Pieter De Vos
20u05 Documentaire ‘Los Retornados’
20u40 Nabeschouwing met Clemente Velazques (Copal AA), Tessa Boeykens (Historica), Wies Willems (Broederlijk Delen, expert natuurlijke rijkdommen), Eva Brems (Professor Mensenrechten Ugent), David Verstockt (Fos) gemodereerd door Samuel Pinillos.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact