22 juni 2021

Actie aan het parlement: hef de patenten op!

Vanochtend voerden we met de No Profit On Pandemic-coalitie actie in de buurt van het federaal parlement voor de tijdelijke opheffing van de patenten op COVID-19-vaccins. Ook WSM-voorzitter Fons De Potter nam er het woord, zijn volledige boodschap lees je hieronder. De coalitie vraagt aan België om, net als Frankrijk, ook een tijdelijke opheffing van coronapatenten te bepleiten bij Europa. De stemming binnen de Commissie Gezondheid werd vandaag opnieuw uitgesteld, maar je kan nog steeds je handtekening onder het Europees burgerinitiatief zetten.

'Beste Politici,
Beste Vriendinnen en Vrienden,
Beste mensen met een warm hart voor een goede gezondheidszorg voor iedereen,

Een pandemie bestrijd je niet met vaccinnationalisme, een pandemie moet je mondiaal aanpakken. Het is immoreel en kortzichtig om vaccinatie op niveau van België of Europa te bekijken. Beschermd zijn we pas als iedereen in de wereld beschermd is.

Nu krijgen landen met weinig financiële slagkracht de kruimels, onze ‘overschotten’. Maar liefdadigheid alleen kan deze crisis nooit oplossen. Iedereen moet deze mondiale crisis met dezelfde wapens kunnen bestrijden. Iedereen moet toegang krijgen tot een vaccin, waar je ook woont of wie je ook bent.

Want toegang tot gezondheidszorg is een basisrecht. Een universeel recht.  Het is een recht van iedereen op deze wereld. Het is een belangrijke dimensie van het recht op sociale bescherming waar WSM al zolang voor opkomt.

Om iedereen te kunnen vaccineren, is er eerst en vooral een veel grotere productie nodig. En dit op korte tijd. En om de productie op te drijven is de eerste en broodnodige stap de patenten opschorten.

En dat is dringend. Elke dag kost deze pandemie veel mensenlevens. Elke dag vechten mensen tijdens een langdurige herstelperiode nadat ze door het coronavirus besmet geraakten. Tegelijk maken farmabedrijven nu enorme winsten, dankzij de pandemie. Maar vergeet niet dat die farmabedrijven miljoenen euro’s belastinggeld kregen toegestopt om vaccins te ontwikkelen. Het vaccin is dan ook van ons allemaal. Wij allemaal moeten de spelregels bepalen, niet enkel de farmabedrijven.

Onze boodschap vandaag aan de dames en heren politici is: laat geen kostbare tijd meer verloren gaan. België en Europa, neem jullie verantwoordelijkheid. We hebben jullie stem NU nodig.

We zijn hier vandaag met veel organisaties samen. Een breed middenveld dat heel veel burgers vertegenwoordigt. En waar we vanuit WSM graag bij aansluiten.

Want iedereen heeft recht op bescherming tegen COVID-19. Iedereen heeft recht op sociale bescherming! Als NGO wil WSM daarvoor blijven ijveren.'

Fons De Potter, voorzitter WSM

 

Foto 1 en 2 © Viva Salud
Foto 3 © Koen Detavernier - WSM

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact