4 juni 2019

15 Mauritaanse vrouwen hadden een droom. Onze partner hielp hen die droom waar te maken.

"We hebben het stoffen verven in de vingers. en we willen een betere toekomst voor onze kinderen. Laten we er samen voor gaan. Zo gaan we samen vooruit." Vijftien Mauritaanse vrouwen hadden een droom. CLTM, partner van Wereldsolidariteit, hielp hen die droom waar te maken.

Sinds 2011 kopen de dames van de coöperatie Vowz Haye Saada samen stoffen aan. Die toveren ze om tot bontgekleurde doeken. Ze batikken op traditionele wijze, met pigmenten in vloeistof, opgewarmd op een gasvuurtje. De afgewerkte doeken verkopen ze zelf, op de markt en in een eigen winkeltje.

"We hebben onze toekomst nu wat meer in handen."

“Met de opbrengst van de verkoop kopen we nieuwe stoffen en pigmenten. We investeren ook regelmatig in nieuw werkmateriaal en extra gastoestellen. Hierdoor kunnen we jaar na jaar meer doeken maken. We betalen onszelf lonen uit. Dankzij ons werk in de coöperatie hebben we het thuis iets breder, het loon van onze mannen is erg laag. Met een deeltje van de opbrengst betalen we ons lidmaatschap bij de gezondheidsmutualiteit. Een doktersbezoek kost nu minder. Én er is een spaarpot voor noodgevallen. De coöperatie is onze trots. We hebben onze toekomst nu wat meer in handen.”

Onze partner CLTM stimuleert mannen en vrouwen in Mauritanië om samen te ondernemen. De vakbond organiseert alfabetiseringscursussen, cursussen boekhouden en ondernemen en ook vormingen tuinbouw, snit en naad of stoffen verven. Er zijn vormingen over veiligheid en gezondheid op het werk en over het belang van een aansluiting bij de gezondheidsmutualiteit. CLTM verenigt vandaag 456 mensen in 7 coöperaties. 

Beginnende groepen krijgen bij CLTM een startbudget, om daarmee landbouwwerktuigen, zaaigoed, meststoffen of gasvuurtjes en kleurstoffen voor het batikken aan te kopen.
Wist je dat een alfabetiseringscursus voor dertig personen 913 euro kost? Dat is zo’n 30 euro per persoon. Het startkapitaal voor de aankoop van verfmateriaal en gasvuurtjes bedraagt 253 euro, of 16 euro per persoon.

46 euro kan voor een Mauritaanse vrouw de start zijn van een nieuwe toekomst, eentje die ze zelf in handen heeft. Met 46 euro, help jij haar op weg. Want de toekomst in eigen handen hebben, dat wil toch iedereen?
Doe een gift en help hen met hun droom.

 

Meer weten over onze Mauritaanse partner CLTM? Lees het in de Wereldburgerkrant, pagina 14-17

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact