30 april 2020

1 Mei 2020: Dag van de Arbeid in coronatijd

Sinds 1886 wordt op 1 mei in vele landen Dag van de Arbeid gevierd. Dit jaar kunnen werknemers niet massaal op straat komen, maar in de huidige coronacrisis wijzen heel wat organisaties en individuen nogmaals op het belang van sociale bescherming.


Bij partnerorganisatie GEFONT bijvoorbeeld werden de gevolgen van corona het centrale thema voor 1 mei dit jaar. Naast het belang van werk- en inkomenszekerheid toont de pandemie ook in Nepal de nood aan sociale bescherming voor alle werknemers. COVID-19 zorgt ervoor dat bijeenkomsten niet kunnen doorgaan, maar voorzitter van GEFONT Binod Shrestha zal hun boodschap en strijdlied via de Nepalese televisie delen.

Andere organisaties laten weten dat ze hun manifestaties dit jaar dan maar via social media zullen laten doorgaan.

logo CGTGOok in Guatemala-Stad moet men deze 1 mei binnenblijven. WSM-partner en vakbondsorganisatie CGTG (Confédération Centrale Générale des Travailleurs du Guatemala) laat daarom via deze brief van zich horen. Naast een dankwoord aan onder meer hulpverleners en journalisten die zich aan de frontlinie inzetten, geeft CGTG haar mening over het beleid van de autoriteiten in deze coronacrisis. Daarin wordt het vermoeden aangekaart dat er vooral in het belang van de bedrijfswereld wordt gehandeld, en aan wetgevers wordt gevraagd om “het imago, de eer, het vertrouwen en de geloofwaardigheid van het Congres veilig te stellen en de pandemie niet te gebruiken om zichzelf te verrijken”, zeker als men wil eisen dat alle burgers zich inzetten voor het algemeen welzijn. CGTG geeft nog mee dat er hoop en vertrouwen is dat er betere dagen aankomen.

 

Afbeelding bovenaan © Zoritsa Valova - Unsplash

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact