6 april 2020

De COVID-19-crisis kent geen grenzen, maar solidariteit evenmin

Hoe gaat het met je?

In tijden van Corona krijgt deze heel gewone vraag plots een speciale betekenis. Ik hoop oprecht dat het goed met je gaat, dat je gezond bent en dat jij en je dierbaren de quarantaine zonder al te veel problemen doorstaan. Samen met jou hoop ik dat de huidige maatregelen snel effect zullen hebben.

De coronacrisis haalt het beste in de mensen naar boven. Daarvan getuigen de vele hartverwarmende acties: beertjes voor het raam, boodschappen voor de buur, zelfgemaakte mondmaskers voor het lokale woonzorgcentrum. Overal zorgen mensen voor elkaar. Alles draait om solidariteit.

Maar solidariteit mag niet aan de landsgrenzen stoppen. Want het is duidelijk, ook het coronavirus doet dat niet. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika begint de dreiging nu pas vorm te krijgen. En in vele landen gaat het niet zo goed. Probeer maar eens ‘in je kot’ te blijven, als je woont in een sloppenwijk in Mumbai, met een gezin van zeven, op een oppervlakte van 28 vierkante meter. Probeer maar eens eten te vinden voor je gezin, als de openbare markt gesloten werd en de supermarkt enkel toegankelijk is voor de allerrijksten. Het is intussen duidelijk: naast de zieken, zullen de meest kwetsbaren in de samenleving de grote slachtoffers van het coronavirus zijn: de marktkramer in Burkina Faso, de straatverkoper in Dominicaanse Republiek, de kledingarbeidster in Cambodja,….Andre Kiekens © Roger Job

Alles draait om solidariteit. Met mobiele klinieken geven gezondheidsmutualiteiten in Burkina Faso, Benin en Mali preventieadvies. Ze verdelen zeep en mondmaskers en richten de eigen gezondheidscentra zo goed mogelijk in om extra patiënten op te vangen. Bij lokale overheden dringen ze aan op duidelijke richtlijnen voor de bevolking. In Bangladesh ontwikkelde gezondheidsorganisatie GK een betaalbare coronabloedtest. De GK-gezondheidswerkers werken hard om zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren en verdelen voedselpakketten aan wie op straat komt te staan. In de Dominicaanse Republiek zetten de organisaties MOSCTHA en FEI een preventiecampagne op voor Haïtiaanse migranten, ze voorzien zorgen voor besmette personen en verdelen voedsel. In Guatemala doet partner MOJOCA hetzelfde voor straatjongeren. En in Nepal bereikten vakbonden een akkoord met de overheid rond steunmaatregelen voor werknemers. Je leest alles over deze acties op onze COVID-19-pagina.

Meer dan ooit blijkt hoe belangrijk sociale bescherming is. Op dit moment proberen overheden overal ter wereld de verspreiding van het virus zo goed mogelijk in te dijken en de zieken zo goed mogelijk te verzorgen. Het hoeft geen betoog dat dit beter lukt in landen met een sterke sociale bescherming. Sociale bescherming zorgt ervoor dat ziekenhuizen de vele extra patiënten aankunnen en dat er een vervangingsinkomen is voor wie technisch werkloos wordt.

Al geruime tijd voert WSM, samen met haar partners, strijd voor toegankelijke gezondheidszorg en sociale bescherming. De afgelopen dagen was dat niet anders. Beoordeel de dag naar wat je zaait, niet naar wat je oogst. De zaadjes die onze partners vandaag planten kunnen morgen het verschil maken. Niet enkel in de bestrijding van dit virus, maar vooral in de opbouw van die toegankelijke en toereikende gezondheidszorg voor iedereen. Die verandering willen we samen waarmaken.

Voor de financiering van hun acties kunnen de partners rekenen op de steun van WSM. We spreken hiervoor ons noodfonds aan. Mag ik op mijn beurt een oproep richten aan jou, beste WSM-sympathisant? Doe jij een financiële inspanning, om het noodfonds van WSM te spijzen?

Jouw gewaardeerde gift is welkom op onze giftenrekening BE41 8900 1404 3510 - BIC VDSPBE91. Je gift online overmaken kan hier. Mag ik je vragen om ‘samen tegen corona’ in je mededeling te vermelden?

Hoe gaat het met je? Laten we nooit stoppen mekaar deze vraag te stellen. Hartelijk bedankt voor je solidariteit.

Andre Kiekens,
Algemeen secretaris WSM

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact