13 juli 2022

Inspirerende ontmoeting met de Congolese Minister van Werkgelegenheid, Arbeid en Sociale Zekerheid

Begin juni kwam een Congolese delegatie onder leiding van de minister van Werkgelegenheid, Arbeid en Sociale Zekerheid Claudine Ndusi Ntembe samen met collega's* van WSM, ANMC en ACV in onze kantoren te Aeropolis (Brussel) tijdens hun bezoek aan België. Bij de delegatie waren ook de directeur voor Werkgelegenheid in DR Congo en een beleidsmedewerker van het ministerie aanwezig. 

Na een welkomstwoord door Bart Verstraeten, Algemeen Directeur bij WSM, gaf Uzziel Twagilimana, Adjunct Directeur Programma's bij WSM, een korte presentatie van ons algemene programma, partners en strategieën. Daarbij legde hij de nadruk op realisaties in Centraal-Afrika en de concrete acties die in de DR Congo worden uitgevoerd. Hij had het daarbij ook over de synergieën tussen acties en complementariteit tussen leden van het gemeenschappelijk programma Waardig Werk.

Hierna deelde de minister vier prioriteiten van haar ministerie: de sociale dialoog via CNT en de urgentie om de representativiteit van de vakbonden in kaart te brengen; het formaliseren van informele tewerkstelling; sterkere arbeidsinspectie; en het mobiliseren van middelen voor de financiering van de sociale bescherming.

De bijeenkomst toonde mogelijkheden voor overleg en samenwerking tussen Belgische organisaties en vakbonden en gezondheidsorganisaties in DR Congo. Belangrijke pistes kwamen daarbij aan bod: betere geografische dekking van de ziektekostenverzekering, het aanpassen van de lijst van zogenaamde beroepsziekten, de institutionalisering van de functie van medisch adviseur, de wijze waarop reeds ondertekende decreten in de praktijk moeten worden gebracht, de oprichting van een solidariteitsfonds voor adviseurs en advies over te nemen stappen voor formalisering, de belangstelling voor het thema ketenzorg van ondernemingen, de mobilisering van middelen voor de financiering van de programma's voor sociale bescherming, de versterking van de verankering en de pilootwerking van het door haar ministerie gelanceerde Enabel-project 'Kin'emploi', de gezamenlijke verkenning van nieuwe donoren zoals de EU, en meer.

Tot slot gaf de minister mee de Belgische delegatie te willen ontmoeten tijdens een gepland bezoek aan Kinshasa in september. Dat de minister openstaat voor geslaagde praktijken uit andere landen, vormt een kans voor de organisaties uit ons netwerk

*De ontmoeting werd bijgewoond door: (i) Algemeen Directeur van WSM Bart Verstraeten, Adjunct Directeur Programma's bij WSM Uzziel Twagilimana, Continentaal Coördinator Centraal-Afrikaanse Programma's bij WSM Dieudonné Wamu Oyatambwe, Afrikaverantwoordelijke van de beleids- en studiedienst bij WSM Géraldine Dezé; (ii) programmamedewerker Afrika bij de afdeling Internationale samenwerking van het ACV-CSC Agathe Smyth; en (iii) programmamedewerker Centraal-Afrika bij de afdeling Internationale samenwerking van het ANMC Françoise Vervoort.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact