Sociale zekerheid: een mensenrecht

Sociale bewegingen zijn al decennia sterke voorvechters van sociale zekerheid. Wereldwijd. Indrukwekkende slagen werden thuisgehaald. Toch hebben ze nog enorm veel werk voor de boeg, dat legt COVID-19 pijnlijk bloot. Mensen hebben hun leven lang sociale bescherming nodig. Niet alleen zij die het zich kunnen permitteren, maar iedereen en overal. Daarom brengen we de komende weken verhalen, opinies, interessante cijfers en meer over sociale bescherming wereldwijd. Stay tuned!


Zonder papieren heb je geen sociale bescherming in de Dominicaanse Republiek

Het is pijnlijk duidelijk geworden hoe fragiel, onbestendig en ontoereikend sociale beschermingssystemen zijn. Een  analyse van WSM-medewerker Gijs Justaert vanuit de Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo, te lezen in MO*.

 

 

56% van de werkende vrouwen wereldwijd heeft geen zwangerschapsrust of moederschapsuitkering

Concreet blijven vrouwen werken tot aan de geboorte van hun kind en bijna onmiddellijk daarna. Ook zware arbeid op het veld of in de fabriek. Moederschapsbescherming is nochtans een mensenrecht. En sinds meer dan 100 jaar al een van de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie. Het is de sleutel om de gezondheid van vrouwen en hun economische onafhankelijkheid te garanderen.

© Kristof Vadino - WSM

 

'We blijven ons inzetten voor de gezondheid van alle bewoners'

‘Met de vakbond Sydemines ondersteunen we de fabrieksarbeiders bij het opeisen van een ziekenkasaansluiting. We blijven ons inzetten voor de gezondheid van alle bewoners in onze regio.’ - Igor Sedonou Kodjovi Messanvi

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact