12 december 2023

Steun vandaag de leiders van morgen

Wie de actualiteit volgt maakt zich grote zorgen. Klimaatverandering, ongelijkheid, pandemieën en oorlogen overschrijden alle landsgrenzen. Toch is er hoop. De wereld van morgen begint vandaag. Dat is wat jongeren zeggen. Ze hebben gelijk! De drijvende kracht achter verandering en vooruitgang? Die komt vaak van jongeren. Met meer dan 1,8 miljard op deze planeet, vormen zij een ongelooflijke kracht. Die kracht kunnen wij versterken. Nu. Investeer mee én meer in jongeren. Zij zijn de leiders van morgen.

Carlos Salazar van de jongerenorganisatie JOC in Guatemala en Fran Vanderheyden van Kazou in België treden elkaar enthousiast bij in hun overtuiging dat jongeren de motor zijn van sociale verandering. Ze lachen ons speels toe, maar laat dat je niet misleiden. Als jeugdwerkers voelen ze zich verantwoordelijk om, samen met anderen, dromen van jongeren te realiseren.

De klimaatcrisis, je goed voelen in je vel, een fatsoenlijke job hebben, de uitdagingen zijn dezelfde maar het pad naar oplossingen verschilt. In Guatemala zijn de obstakels veel groter en daar gaat Carlos met de JOC mee aan de slag. Jongeren informeren over hun arbeidsrechten, vormingen geven, hun dagelijkse problemen bespreken: de bijeenkomsten van JOC zijn vrijplaatsen voor jongeren uit achtergestelde wijken, ongeacht gender en politieke voorkeur.

Judith Mukamana, verantwoordelijke van de Senegalese jongerenorganisatie AJE (Action Jeunesse et Environnement) werkt dagelijks samen met jongeren. De helft van de bevolking van Senegal is jonger dan 18 jaar: hun uitdagingen zijn groot. Werkloosheid, de gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw, overbevissing door buitenlandse bedrijven en armoede maken van Senegal een emigratieland.

'Sinds onze start in 1998 trekken we resoluut de kaart van de jongeren. Ik kan de gedachte niet verdragen dat meisjes en jongens hun dood vinden op zee, gedreven door wanhoop. Hun toekomst kunnen ze ook hier hebben.'

Honderden jongeren volgt AJE jaarlijks op, met beroepsopleidingen, functionele alfabetisering, computerskills. Ze reiken officiële diploma’s uit en sluiten hen aan bij de kamer van Ambachten. Zo dwingen ze hun rechtmatige plaats af op een turbulente arbeidsmarkt.

Wil je maatschappelijke verandering? Versterk de kracht van jongeren met een gift en druk mee een duidelijke stempel op onze toekomst.

Share


EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact