26 juni 2020

Staten in gevaar omdat ze hun bevolking tegen COVID-19 willen beschermen

600 maatschappelijke organisaties uit 90 landen reageren

Wereldwijd nemen regeringen maatregelen om levens te redden, de pandemie in te dijken, jobs te beschermen, economische drama’s te vermijden en ervoor te zorgen dat in de basisbehoeften van de bevoling wordt voorzien. De omvang van deze maatregelen is ongezien en de noodzaak ervan is evident. Toch kunnen deze maatregelen juridisch worden aangevallen door multinationals.


Staten worden geconfronteerd met een golf van rechtszaken tussen investeerders en staten (Investor-State Dispute Settlement (ISDS)). Zo kunnen de cruciale overheidsmaatregelen worden blootgesteld aan claims van buitenlandse investeerders die kunnen oplopen tot in de miljoenen.

Er komen mogelijk heel wat zulke claims. Dit kan een aanzienlijke financiële last betekenen voor regeringen die al gebukt gaan onder een verwoestende gezondheids- en economische crisis.

Zo zouden er rechtszaken kunnen worden opgestart tegen overheidsmaatregelen om bijvoorbeeld de toegang tot proper water voor het wassen van handen te garanderen. Met name daar waar beslist is om de facturen van de openbare nutsvoorzieningen te bevriezen of het afsluiten van water uit te stellen, of waar de overheid ervoor zorgt dat geneesmiddelen, tests en vaccins betaalbaar zijn voor de mensen, zouden de overheden kunnen worden aangepakt.

Samen met 600 andere organisaties uit 90 landen wereldwijd roept WSM op tot de permanente opschorting van dit oneerlijke mechanisme dat mogelijk gemaakt werd door honderden vrijhandelsovereenkomsten die tussen staten zijn afgesloten.

Klik hier om de volledige open brief te lezen

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact