7 juni 2019

Luc Cortebeek en de uitdagingen in de wereld van werk

In zijn nieuwe boek ‘Er is nog werk. De toekomst van waardig werk in de wereld’ blikt Cortebeeck terug op de crisissen die de Internationale Arbeidsorganisatie in haar honderdjarige geschiedenis heeft weten te overwinnen maar hij onderzoekt tevens de relevantie van de organisatie in het huidige tijdperk. Daar weet hij alles van, want hij is al vele jaren nauw betrokken bij de werking van de IAO.

Als we naar de toekomst kijken, moeten werknemers bang zijn van globalisering?

Cortebeek: "Ze zijn er bang van. Begrijpelijk. We hebben de globalisering te vrij gelaten. Zonder sociale, ecologische of fiscale afspraken. Dat heeft geleid tot de politieke problemen die we nu kennen. We mogen niet dezelfde fout maken met de digitalisering. We moeten de technologische bedrijven en platforms regels opleggen. Wie werkt voor Uber heeft recht op een degelijk statuut."

De klimaatverandering is een andere grote uitdaging. Moeten werknemers daar bang voor zijn?

"Op een dode planeet zullen geen banen zijn, zegt het IVV terecht. Het verminderen van onze ecologische voetafdruk biedt kansen tot ontwikkeling, groei en werkgelegenheid. Maar de transitie is niet vanzelfsprekend. Ze zal schokgolven veroorzaken en moet zo gepland en rechtvaardig mogelijk verlopen. Een slecht uitgewerkte CO2-taks dreigt de kwetsbare gezinnen nog meer te verzwakken. Subsidies voor isolatie of elektrische wagens zijn vooral goed nieuws voor de gegoede middenklasse. Het is een grote transitie, net als de digitalisering. Werknemers vrezen dat ze hun baan gaan verliezen. We moeten die transities begeleiden, en de kosten niet afwentelen op de individuele werknemers, maar ervoor zorgen dat de gemeenschap en de bedrijven mee hun verantwoordelijkheid nemen.  

"We moeten beseffen dat de mondiale ongelijkheid migratie in de hand werkt"

Hoe moeten we omgaan met de ongelijkheid in de wereld?

"De ongelijkheid binnen landen kan je enkel bestrijden als er fiscale rechtvaardigheid komt, die ervoor zorgt dat iedereen zijn bijdrage betaalt en dat er middelen zijn om sociale bescherming te financieren. Tegelijk moeten we beseffen dat de mondiale ongelijkheid migratie in de hand werkt. Ons buurcontinent Afrika is het armste continent waar de bevolking snel groeit, terwijl wij in Europa vergrijzen. Een goede oplossing daarvoor is niet makkelijk. We kunnen dat hoe dan ook niet op ons eentje als België of Vlaanderen. De EU is noodzakelijk. We moeten mee zorgen voor economische opbouw en tewerkstelling in Afrika. En voor sociale zekerheid. Ze zijn daar nu rijker dan wij waren, toen we begonnen met de uitbouw van de sociale zekerheid. De IAO werkt ook op tal van plaatsen aan de opbouw van de sociale bescherming. En we moeten migratie op zo’n manier proberen te organiseren dat het goed is voor hen en voor ons."

 

Lees het volledige artikel op mo.be

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact