5 maart 2021

Huispersoneel valt in de prijzen in India

Afgelopen maand werden leden van National Domestic Workers Movement (NDWM) in verschillende Indiase staten bedankt voor hun inzet tijdens de coronacrisis en daarbuiten. In Madras ontving het team van Sister Valar, NDWM-coördinator in Tamil Nadu, de prijs voor ‘Best Social Workers for the service done during COVID-19’. Ook Shiny Rachel ontving er een prijs voor haar inzet als en voor huispersoneel.Sister Valar - NDWM

Samen met haar organisatie komt Sister Valar, Josephine Amala Valarmathi, op voor honderdduizenden Indiase vrouwen die werken als huispersoneel. Ze verdedigen hun rechten, sensibiliseren, brengen hen samen en organiseren opleidingen. Dankzij NDWM staan zij er niet alleen voor. NDWM zorgt ervoor dat de job van huishoudster in India erkend wordt als echt werk. Dat er arbeidswetten en minimumlonen komen. Dat misbruik niet langer systematisch in de doofpot gestoken wordt. Helaas heeft de coronacrisis ook voor huispersoneel zware gevolgen. Vele vrouwen werden thuis gezet en zijn nog steeds niet welkom bij hun werkgever. Dat heeft dramatische gevolgen. Met een gift aan NDWM draag je bij aan voedselhulp, coronapreventie en lobbywerk voor het uitbreiden van sociale maatregelen.

Jaren geleden droomde Shiny Rachel ervan om leerkracht te worden en behaalde ze haar diploma Hindi. Omdat haar man als bouwvakker niet voldoende werk had en er ondertussen ook twee kinderen waren, besloot ze om als huishoudhulp aan de slag te gaan. Door de financiële situatie van het gezin trok Shiny Rachel naar het Midden-Oosten, maar daar werd ze onvoldoende betaald, werden haar arbeidsrechten niet gerespecteerd en werd ze ook mishandeld. Na een jaar keerde ze terug naar huis in Kerala, India. Daar ging ze opnieuw als huishoudhulp aan de slag, dit keer bij gezinnen van gepensioneerde leerkrachten.Shiny Rachel - NDWM

Ondertussen kookt, kuist en wast ze al acht jaar voor dezelfde familie. Dat doet ze tussen negen uur ’s ochtends en half zes ’s avonds, wanneer haar eigen kinderen op school zijn. De mensen waarbij ze werkt beschouwen haar als lid van de familie, en ze kan genieten van haar werk.

Shiny Rachel sloot zich aan bij NDWM en leerde er over haar rechten als huishoudhulp en het belang van de NDWM-vakbond. Intussen werd ze vakbondssecretaris en moedigt ze ook andere werknemers aan om zich bij NDWM aan te sluiten.

 

Felicitaties aan Shiny Rachel, Sister Valar en NDWM voor hun dagelijkse inspanningen!

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact