25 maart 2020

Dominicaanse Republiek: Partner MOSCTHA zet zich in om impact Covid-19 op meest kwetsbaren te verminderen

(Situatie op 25/03/2020)

Ook de Dominicaanse Republiek wordt geconfronteerd met de coronacrisis. De eerste besmettingen, waarbij niet duidelijk is waar het virus werd opgelopen, zijn bekend. Tot nu toe stelde men 2 overlijdens en 34 besmettingen vast. 61 mensen verblijven geïsoleerd in het ziekenhuis. Van 55 testen worden de resultaten nog verwacht.

Vandaag werd de quarantaine met 25 dagen verlengd: voortaan zijn alle winkels gesloten, op supermarkten, voedingszaken, apotheken en tankstations na. Cruiseschepen varen niet uit en de meeste vluchten werden geannuleerd. De gevolgen voor de Dominicaanse economie zijn immens.


Gezondheidssysteem ontoereikend om pandemie aan te kunnen 

Het gezondheidsstelsel in de Dominicaanse Republiek is zorgwekkend: ziekenhuizen hebben doorgaans te weinig ruimte en de meeste artsen zijn niet voorbereid op een pandemie. Dit is vooral zichtbaar in gebieden waar de armste en meest kwetsbare bevolkingsgroepen leven, zoals de ‘Bateyes’ (voormalige suikerrietgebieden). Hier wonen migranten, voornamelijk Haïtianen, met hun families. Om hulp te krijgen moeten zij grote afstanden afleggen tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ook andere kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals arbeiders in de informele sector, worden getroffen. Maatregelen zorgen ervoor dat straathandelaren hun activiteiten stop moeten zetten. Aangezien ze geen geld meer verdienen, kunnen ze geen hygiëneproducten aanschaffen om zichzelf te beschermen tegen het virus. Ze vormen dan ook een prioritaire doelgroep voor noodhulp.

MOSCTHA steunt maatregelen om impact Covid-19 op kwetsbare mensen te verminderen 

De Dominicaanse overheid neemt specifieke voorzorgsmaatregelen. Er is een nationale preventiecampagne waarbij mensen worden opgeleid om eerste hulp toe te dienen en toezicht te houden in de eigen gemeenschap om ook daar de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Onze partner MOSCTHA besloot daarnaast een aanvullende preventiecampagne te ontwikkelen, bedoeld om ook in de meest kwetsbare gebieden de juiste informatie te verstrekken en waar nodig zorg voor besmette personen te voorzien. MOSCTHA helpt daarbij voornamelijk Haïtiaanse migranten, mensen zonder papieren en andere kwetsbare mensen in een onzekere levenssituatie, die via de overheidscampagne mogelijks niet bereikt worden. Binnen deze doelgroep zullen ‘hygiënekits’ worden verspreid met antibacteriële gel, antibacteriële zeep, mondmaskers, wegwerphandschoenen en maandverband.

Om dit mogelijk te maken ontwikkelde MOSCTHA vanuit gezondheidscentrum ‘La Solidarité’ een zorgplan en stelt haar gemeenschapsmedewerkers beschikbaar voor noodsituaties in afgelegen gemeenschappen waar MOSCTHA gewoonlijk actief is. Bij de noodhulp houdt MOSCTHA rekening met de geldende richtlijnen om het risico op besmetting tot een minimum te beperken.

MOSCTHA wil patiënten, en vooral mensen met hiv/aids of tuberculose, verzekeren dat ook voor hen gepaste medische zorg wordt voorzien. Deze doelgroep staat aan een hoger risico bloot als gevolg van een verzwakt immuunsysteen . MOSCTHA stelde werkgroepen van dokters, verpleegkundigen, biowetenschappers, psychologen en anderen samen om de zorg voor besmette patiënten te garanderen.

Verdeling van materialen om de virusverspreiding in risicogebieden te vermijden

MOSCTHA vraagt externe steun voor het aanschaffen van materialen en producten die besmetting kunnen voorkomen.

De lijst met dringende benodigdheden is lang, de producten zijn overal schaars:

Preventieve hygiënekits:

Medicijnen:

WSM en andere actoren zullen zich inzetten om MOSCTHA te helpen om deze middelen te verzamelen.

Wordt vervolgd.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact