13 januari 2023

WSM-magazine 11 | Klein gebaar, groot effect

KLIK HIER OM HET MAGAZINE TE LEZEN

‘Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je nog nooit de nacht doorgebracht met een mug in je slaapkamer.’ Ken je die quote?

Dat een klein gebaar een groot effect kan hebben, bewijst ook het vlindereffect: de vlinder die met één vleugelslag een ketting van weersveranderingen in gang zet, met een tornado aan de andere kant van de wereld tot gevolg.

Als wij die vlinder willen zijn, dan moet onze vleugelslag wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Want als we niet uitkijken, blijft het bij een vleugelslag. We kunnen stoppen met vlees eten, maar zolang industriële landbouw de norm is, blijft het milieu in gevaar. We kunnen onze kleding in faire winkels shoppen, maar zolang fast fashion de wereld regeert, blijven kledingarbeiders de dupe. Iedereen weet hoe die eenzame mug in de slaapkamer eindigt: verpletterd tegen de muur. Sociale veranderingen komen er pas door volgehouden acties én door die acties tot een gezamenlijke strijd te verbinden.

Minder of geen vlees (blz. 20), faire cadeautjes onder de kerstboom (blz. 22), de fiets en het openbaar vervoer … Het blijven keuzes die ertoe doen. Maar als het individuele acties blijven, dringen we nooit tot de kern door: dat wie verantwoordelijk is, verantwoordelijkheid moet opnemen. Samengevat: dat ook beleidsmakers en de bedrijfswereld anders met de mensen en de planeet omgaan.

Dat is net wat sociale bewegingen beogen. Zij leggen bloot wat fout loopt. Ze geven aan waar het naartoe moet. Ze zetten alternatieven op om te tonen hoe het anders kan. Zij verbinden individuele acties tot een collectieve strijd van vele mensen samen en zetten zo sociale veranderingen in gang. Lees wat Smritee Lama uit Nepal (blz. 6), Judith Agilar Guirón uit Guatemala (blz. 14), Anatole Mangala uit DR Congo (blz. 16), Veerle Verleyen en Lut Cromphout (blz. 17) en Chris Goossens (blz. 19) uit België daarover vertellen.

Een klein gebaar kan het verschil maken, wanneer het deel uitmaakt van een groter geheel. Sociale bewegingen actief steunen in wat ze doen is zo’n gebaar. Ook als donateur van WSM zet jij verandering mee in gang. Dank je wel!

Wij wensen je alle goeds voor 2023. 

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact