1 december 2023

Defend the Defenders | Open brief

Defend the Defenders roept de Belgische regering op om op te treden ten gunste van de mensenrechten en de bescherming van mensenrechtenverdedigers

Brussel, december 2023 - In aanloop naar de Internationale Dag van de Mensenrechten richt de coalitie Defend the Defenders, bestaande uit vakbonden, ngo’s en sociale bewegingen, een open brief aan de Eerste Minister, de heer Alexander De Croo, en de minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Hadja Lahbib. Deze brief, ondertekend door verschillende organisaties, heeft tot doel de aandacht te vestigen op de alarmerende situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld.

Elk jaar viert de internationale gemeenschap op 10 december de mensenrechten en brengt hulde aan degenen die ze moedig verdedigen. Desondanks blijft de situatie van mensenrechtenverdedigers kritiek, blootgesteld aan het risico van geweld, criminalisering en zelfs de dood. De Verklaring over het recht van mensenrechtenverdedigers, aangenomen door de Verenigde Naties 25 jaar geleden, betekende een vooruitgang, maar er blijven talrijke uitdagingen bestaan.

Dit jaar bekritiseert de coalitie met name de criminalisering van mensenrechtenverdedigers op het gebied van land en milieu. In 2022 werden minstens 177 verdedigers van het recht op land en milieu, of ze nu vakbondsleden of activisten waren, wereldwijd gedood, waarmee het totale aantal doden in de afgelopen tien jaar voor deze specifieke strijd op 1.910 komt. De coalitie verzet zich tegen alle vormen van criminalisering van deze verdedigers en brengt eerbetoon aan de strijd gevoerd zowel in de Filipijnen, Colombia, Guatemala als in België.

Gezien de actualiteit veroordeelt de coalitie Defend the Defenders met name de oorlogsmisdaden in Gaza en benadrukt dat de toegang tot land en grond een diepe oorzaak is van het Israëlisch-Palestijnse conflict. De scheidingsmuur die door Israël is gebouwd, dringt diep door in het Palestijnse grondgebied op verschillende plaatsen en maakt de toegang tot land en waterbronnen praktisch onmogelijk voor Palestijnen. Veel civiele organisaties verzetten zich tegen de illegale bezetting van Palestijns land en worden onrechtmatig gecriminaliseerd door Israël.

De coalitie roept op tot een fakkeltocht op vrijdag 8 december om 18.00 uur bij de Hallepoort in Brussel om de alarmerende situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld aan de kaak te stellen.

De open brief eindigt met een oproep aan de Belgische regering om concrete maatregelen te nemen, waaronder een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten, de bescherming van mensenrechtenverdedigers, de verdediging van mensenrechten in diplomatieke betrekkingen, de strijd tegen SLAPP-procedures die bedoeld zijn om het zwijgen op te leggen, en de invoering van wetgeving inzake zorgplicht.

Defend the Defenders benadrukt dat het aanvallen van mensenrechtenverdedigers gelijk staat aan het aanvallen van de fundamenten van de democratie, en roept op tot dringende actie om deze essentiële stemmen voor de verdediging van fundamentele rechten wereldwijd te behouden.

Meer info:
https://defendthedefenders2021.wordpress.com/2020/11/19/open-brief/
https://fb.me/e/1ts0JrTNY
Perscontact FR: Paula Polanco - 0474 418 263 - paulanco@gmail.com
Perscontact NL: Victor De Roeck – 0474 733 585 – victor@vivasalud.be

 

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact