30 november 2020

WSM steunt Europees burgerinitiatief om patenten op COVID-19-geneesmiddelen en vaccins op te heffen

Samen met tientallen andere Europese organisaties lanceren we vandaag een Europees burgerinitiatief. Teken de petitie en zorg er mee voor dat alle geneesmiddelen en vaccins voor COVID-19 voor iedereen, overal op de wereld, beschikbaar worden.

Teken de petitie hier

Een brede coalitie van vakbonden van gezondheidswerkers, NGO's, studentenverenigingen en gezondheidsdesexperts heeft op 30 november een Europees burgerinitiatief gelanceerd in 10 verschillende landen. Ze willen de Europese Commissie overtuigen om alle maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten, de beschikbaarheid van behandelingen en vaccins tegen COVID-19 niet beperken.

Een Europees burgerinitiatief stelt Europese burgers in staat om wetsvoorstellen in te dienen. Daarvoor moeten zij in 1 jaar 1 miljoen handtekeningen verzamelen. Dit bindende initiatief voegt een nieuwe stem toe aan de bezorgdheid van verschillende middenveldorganisaties, gezondheidsexperts en wereldleiders dat nieuw ontwikkelde vaccins en behandelingen wellicht slechts voor een klein deel van de bevolking beschikbaar zijn door financiële en logistieke belemmeringen.

De initiatiefnemers stellen dat farmaceutische bedrijven verplicht zouden moeten worden om de resultaten van hun onderzoek te delen met andere instellingen om de productie wereldwijd te versnellen en de kosten aanzienlijk te verlagen, zoals ook werd voorgesteld door India en Zuid-Afrika in de Wereldhandelsorganisatie. Zij eisen ook dat de productiekosten en de onderhandelingen over de aankoopprijs  volledig openbaar zijn.

"Het is misleidend wanneer farmaceutische bedrijven verklaren dat ze het vaccin tegen een lage prijs aanbieden, of wanneer onze minister zegt dat het voor de burgers gratis zal zijn", reageert Anne Delespaul, woordvoerdster van het initiatief en arts bij Geneeskunde voor het Volk, "Alsof we helemaal niet betalen. Het onderzoek en de ontwikkeling werd echter grotendeels met overheidsgeld gefinancierd door de Europese Unie. Maar we krijgen geen publieke controle over de werkelijke prijs, de effectiviteit en de productiekosten. Zo betalen de burgers, de belastingbetalers, de sociale zekerheid en ons gezondheidssysteems twee keer: één keer voor de ontwikkeling via overheidsfinanciering en een tweede keer voor de inkomsten van Big Pharma.

Er is geen enkele reden dat we middenin een pandemie en economische crisis bij zouden moeten dragen aan de winst van de aandeelhouders. Onze gezondheidssystemen zijn al overbelast."

De lanceringsdatum, 30 november, is geen toeval. Anne Delespaul: "Dit is de vooravond van Wereldaidsdag, wanneer we steun betuigen aan mensen die leven met en getroffen worden door HIV. Miljoenen mensen stierven omdat ze zich geen behandeling en bescherming konden veroorloven. Na een decennialange strijd werden farmaceutische bedrijven gedwongen om hun patenten te laten vallen. Maar de wereld kan het zich gewoonweg niet veroorloven om zo lang te wachten."

Meer info

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact