21 januari 2020

7.700 euro voor Cleane Kleren: kwb steunt kledingarbeidsters in Bangladesh!

Een op de tien kledingstukken in onze kleerkast werd gestikt in Bangladesh. In onveilige fabrieken, door arbeidsters die bijna niets verdienen. Socioculturele organisatie kwb klaagt deze situatie aan. Om het thema in de kijker te zetten, richtte kwb het voorbije jaar vijf zaalvoorstellingen in. Fotografe Lieve Blancquaert getuigde samen met Jef Van Hecken van WSM (We Social Movements) over het leven in Bangladesh, zes jaar na de instorting van de kledingfabriek Rana Plaza. De opbrengst van de voorstellingen gaat naar de campagne #cleanekleren van ngo WSM.  Ook vele lokale kwb-afdelingen toonden hun solidariteit en maakten een gift over. Alles samen schenkt kwb een bedrag van 7.701,73 euro.

‘Cleane’ of ‘schone’ kleren zijn kleren die gemaakt worden in correcte arbeidsomstandigheden, in ruil voor een leefbaar loon. Met de zaalvoorstelling ‘Rana Plaza: gestikt onder puin’ trokken kwb en WSM volle zalen. Meer dan 600 toeschouwers woonden een voorstelling bij. Beroepsfotografe Lieve Blancquaert en Jef Van Hecken van WSM deelden pakkende getuigenissen en beelden.

“Kwb en WSM werken al enkele jaren samen. Met de zaalvoorstellingen wilde kwb zowel leden als niet-leden sensibiliseren over de omstandigheden waarin onze kleding wordt gemaakt”, vertelt Wim Verlinde, algemeen voorzitter van kwb. “We willen consumenten aanzetten om hun kleding bewuster aan te kopen. We zijn blij dat vele van onze afdelingen aan dit verhaal hebben meegewerkt. Samen kunnen we zo een mooi bedrag overhandigen aan WSM, dat daarmee de arbeidsters in Bangladesh ondersteunt.”

“Met dit bedrag zullen onze partnerorganisaties in Bangladesh kledingarbeidsters informeren over hun rechten en hen toegang verlenen tot betaalbare gezondheidszorgen”, legt algemeen secretaris van WSM André Kiekens uit. “De arbeidsters weten  dat ze er niet alleen voor staan en dat ze bij problemen kunnen rekenen op juridische bijstand. Ze weten zich vertegenwoordigd door moedige mensen die het dagelijks voor hun rechten opnemen en in dialoog gaan met werkgevers en overheden.”

Foto: Kwb-voorzitter Wim Verlinde overhandigt de cheque met het verzamelde bedrag aan Andre Kiekens, algemeen secretaris van WSM.

Share


EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact