24 oktober 2022

26/10: actiedag Unblock Cuba

Op 1 en 2 november 2022 bespreekt de Algemene Vergadering van de VN voor de dertigste keer de ontwerpresolutie waarin Cuba vraagt de VS-blokkade te veroordelen. Naar aanleiding van die bespreking dringen we er bij onze Belgische en Europese overheden op aan dat zij standvastig de unilateraal opgelegde sancties tegen Cuba blijven veroordelen. Want elke land heeft het recht  om economische en financiële relaties met Cuba aan te gaan. 

Cuba beleeft op dit ogenblik één van zijn moeilijkste economische crisissen. De belangrijkste oorzaak is de VS-blokkade tegen het land. Cuba dat de capaciteit heeft om tot 70 % van de benodigde geneesmiddelen te produceren, komt nu niet verder dan 30 %. Petroleumtankers weigeren Cuba te bevoorraden, uit vrees voor torenhoge boetes. 

Het hoeft geen betoog dat de blokkade  een grote impact heeft voor de Cubaanse bevolking: grote tekorten aan geneesmiddelen, stroomonderbrekingen tot 8 uur per dag, sterke prijsstijgingen voor alle basisproducten, lange wachtrijen aan de winkels. Deze gevolgen zijn vandaag ronduit zorgwekkend en inhumaan.   

Deze VS-sancties hebben omwille van hun extraterritoriale toepassing ook schadelijke gevolgen voor de Europese investeringen en ondernemingen die zaken met Cuba doen. Zij schaden zelfs NGO’s, families en burgers in hun contacten met het eiland. Na de catastrofale brand in de petroleumtankers in Matanzas (begin augustus ’22) moesten we zelfs alternatieve kanalen zoeken om noodhulpgelden naar Cuba over te schrijven, omdat onze banken dit weigeren. Dit is niet langer aanvaardbaar en moet stoppen. 

België en de Europese Unie hebben zich in het verleden altijd verzet tegen de VS-Blokkade. Als platform van 40 middenveldorganisaties, vragen we met aandrang dat België de constructieve relaties met Cuba in wederzijds respect en samenwerking behoudt, ontwikkelt en verstevigt en om standvastig de unilateraal opgelegde sancties tegen Cuba te veroordelen.  

  • Om onze vraag kracht bij te zetten, werd een open brief geschreven aan Premier De Croo en de ministers van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking.  

  • De Coördinatie voor de Opheffing van de Blokkade tegen Cuba organiseert op 26 oktober ’22 om 18u. de actie ‘Solidariteit met Cuba tegen de VS-blokkade’ aan het Centraal Station van Brussel, met o.a. Lut Cromphout, voorzitter van ACV Puls als een van de sprekers.  

  • Je kan ook een protestmail sturen naar minister Van Peteghem van Financiën  en naar de CEO’s van ING en BNP-Paribas-Fortis met de eis een vrij betalingsverkeer naar Cuba te garanderen.  

Meer informatie over deze actie kan je vinden via deze link.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact