2 april 2020

11.11.11 verwelkomt lancering VN-noodhulpplan voor meest kwetsbare landen

11.11.11 verwelkomt het initiatief van Secretaris-Generaal van de VN Antonio Guterres om een Globaal Noodhulp Plan te lanceren en landen aan te sporen om hiervoor middelen vrij te maken. Met de oprichting van een noodfonds wil de VN de meest kwetsbare landen helpen in hun strijd tegen COVID-19. "Virussen kennen geen grenzen. Solidariteit tussen mensen, zowel in België als met de Europese buurlanden en vooral ook met de meest kwetsbaren in andere continenten is onontbeerlijk in de strijd tegen COVID-19," zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen.


De Verenigde Naties lanceerden vandaag een ‘COVID-19 Global Humanitarian Response Plan’, ter waarde van 2 miljard USD voor de periode april tot december 2020, om tegemoet te komen aan de enorme gezondheids- en humanitaire uitdagingen die het COVID-19 virus met zich meebrengt voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Focus op meest kwetsbare landen

Het plan roept op om middelen vrij te maken voor de meest kwetsbare landen en legt hierbij een bijzondere focus op die landen die reeds geteisterd worden door langdurige crises, zoals Syrië, Burkina Faso, Jemen, de Democratische Republiek Congo en Myanmar.

Het plan omvat drie strategische prioriteiten: de onmiddellijke indamming van de dodelijke impact van de COVID-19 pandemie; sociaaleconomische steun aan kwetsbare lokale gemeenschappen; en aandacht voor de impact van COVID-19 op mensen op de vlucht.

Het VN-plan benadrukt dat de gevraagde 2 miljard additionele middelen moeten zijn, en dus bovenop de reeds toegezegde bijdragen aan pre-COVID-19 humanitaire plannen moeten komen. "Dit plan financieren door middelen weg te halen bij bestaande humanitaire plannen zou totaal contraproductief zijn", benadrukte ook de humanitaire coördinator van de VN tijdens de lancering van het plan.

"Als we deze crisis met globale solidariteit het hoofd bieden, dan is dit niet alleen een antwoord op de uitdaging waar we vandaag voor staan, maar het kompas voor de komende decennia"

Belgische steun

11.11.11, dat wereldwijd lokale partners ondersteunt in de prioritaire gebieden die het VNnoodplan naar voren schuift, verwelkomt het VN-initiatief en roept de federale regering op om een additionele en billijke bijdrage te doen aan het plan. "De sterkere schouders moeten mee de lasten dragen van zij die het moeilijker hebben", zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. "Alleen via die solidariteit kunnen we de rechten op bescherming voor iedereen garanderen en de verdere verspreiding van deze wereldwijde pandemie indammen."

Universele toegang tot gezondheidszorg

"Deze crisis bewijst eens te meer dat het recht op universele toegang tot gezondheidszorg van levensbelang is. Maar ook de rechten voorbij de medische hulp moeten blijvend gegarandeerd worden, zoals sociale bescherming, voedselzekerheid en onderwijs. Dit betekent dat we niet alleen moeten investeren in humanitaire noodfondsen, maar ook moeten blijven inzetten op structurele antwoorden," aldus Hertogen.

11.11.11 begrijpt dat nu bijkomende middelen vragen voor landen in het zuiden niet evident is wanneer de bevolking in België het zelf zwaar te verduren heeft. Maar internationale solidariteit mag niet verloren gaan. Ook al ligt de prioriteit van de regeringen terecht op het beschermen van de eigen bevolking, moeten ze beseffen dat dit laatste enkel mogelijk is als ze ook de arme landen helpen de eigen bevolking te beschermen.

“Als we deze crisis met globale solidariteit het hoofd bieden, dan is dit niet alleen een antwoord op de uitdaging waar we vandaag voor staan, maar het kompas voor de komende decennia. Alleen zo garanderen we dat iedereen aan boord is, ook de meest kwetsbaren. Van daklozen en kansarmen hier, tot vluchtelingen op Lesbos en Idlib, tot vrouwen in een lokaal gezondheidscentrum in Burkina Faso of Congo,” besluit Hertogen.

 

Bron: 11.11.11

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact