Kom op voor gezondheid wereldwijd

In 2011-2012 voerde WSM campagne rond toegang tot gezondheidszorg, onder het motto "kom op voor gezondheid wereldwijd". Samen met CM, Kazou, OKRA en Ziekenzorg cm. Om beleidsmakers in Noord en Zuid onder druk te zetten en een degelijk gezondheidsbeleid uit te werken, in samenwerking met sociale bewegingen en mutualiteiten in hun land.

En dat was nodig. Want wereldwijd hebben 2,5 miljard nog steeds geen toegang tot basisgezondheidszorg. En dit kost levens. Elke dag sterven 30.000 kinderen aan ziekten die te voorkomen zijn, zoals diarree, malaria en mazelen. Hoe kan dat? Omdat ouders de dokter of medicijnen niet kunnen betalen, omdat gezondheidscentra te ver zijn. Ook een gevolg van regeringen die te weinig belang hechten aan de gezondheid van hun bevolking.

Het goede nieuws is dat mensen zich verenigen en hun gezondheid zelf in handen nemen. Door ziekenfondsen op te richten. Betaalbare geneesmiddelen aan te bieden. Te zorgen voor een ziekteverzekering en toegankelijke gezondheidszorg.

De campagne

Twee jaar lang voerde Wereldsolidariteit campagne rond dit thema, samen met CM, Ziekenzorg cm, Kazou en OKRA. Met de affiche, campagnefolder en -brochure. Met het groene ziekenhuisbandje, hét symbool voor toegang tot gezondheidszorg. En natuurlijk ook met onze petitie, gericht aan de Belgische Eerste Minister en de Minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Met drie belangrijke eisen:

De resultaten

Gedurende twee jaar werden er over heel Vlaanderen duizenden activiteiten georganiseerd in het kader van de campagne, er werden zeker 100.000 ziekenhuisbandjes gedragen en ten slotte ondertekenden meer dan 70.000 mensen de petitie. Met al deze handtekeningen zijn we op 5 september naar onze Minister van Ontwikkelingssamenwerking Magnette gegaan. Dat onze twee jaar durende campagne vruchten afgeworpen heeft, mag wel duidelijk zijn. Gezondheidszorg kreeg een belangrijke plaats in de nieuwe wet op ontwikkelingssamenwerking en de rol van mutualiteiten in de uitbouw daarvan wordt meer en meer erkend.

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Doe een gift

Events News Newsletter Contact