9 januari 2020

WSM breidt netwerk voor het recht op sociale bescherming uit tot op intercontinentaal niveau.

We strijden voor sociale bescherming voor iedereen. Dat is bekend. We bereiken meer resultaten door onze partnerorganisaties te verenigen per land en per continent. Dat had je misschien ook al gelezen. Maar vanaf 2020 brengen we onze partners ook samen op intercontinentaal niveau. De Global Social Protection Week die eind vorig jaar in Genève werd georganiseerd was dé ideale plek om het startschot te geven. En dat deden we dan ook. WSM is sterk overtuigd van het nut van de samenwerking, dat is uiteraard logisch. Maar ook onze partnerorganisaties zijn zeer enthousiast over de gloednieuwe samenwerking.

WSM en haar partnerorganisaties waren zeer goed vertegenwoordigd op de allereerste Global Social Protection Week. [zie artikel: 'Sociale bescherming voor iedereen? Het bestaat op papier, de praktijk is wat anders'] En dat niet alleen. Onze stem is duidelijk gehoord. Verschillende tussenkomsten zorgden ervoor dat de spot regelmatig op WSM en haar partners werd gericht en dat deze laatsten ook meteen hun visie konden overbrengen. Altagracia Jimenez, van het Dominicaanse AMUSSOL, kwam als eerste in actie [zie video: Altagracia Jimenez - Spaans]. Ook Sulistri Afrileston van het Indonesische K-SBSI kon haar interessante bijdrage leveren [zie video: Sulistri Jimenez - Engels], net als Youssef El Otmani van het ACV en Ramesh Badal van het Nepalese GEFONT.

Samen beleidswerk voeren

Het was meteen de eerste keer dat WSM en haar thematisch netwerk samen aanwezig waren op een event van mondiaal niveau. En dat gaf WSM de ideale gelegenheid om haar samenwerking ook op dit niveau te officialiseren en te concretiseren. In de twee dagen die volgden op de conferentie bracht WSM haar partners samen via een aantal afgevaardigden per continent. Het doel van de samenwerking op dit intercontinentaal niveau? Hetzelfde als van wat we al deden op nationaal en continentaal niveau: partners laten interageren met mekaar, laten leren van mekaar en samen beleidswerk laten voeren binnen het thema van sociale bescherming.

Allemaal heel mooi op papier uiteraard. Maar wie het werk van al onze verschillende partnerorganisaties bekijkt, zal al snel merken dat het werkveld van de meesten zich beperkt binnen hun landsgrenzen, in vele gevallen zelfs binnen een specifieke regio in dat land. Gaande van de uitbouw van mutualiteiten tot de capaciteitsversterking van kwetsbare groepen. De vakbond MTC uit Guatemala is zo'n sociale beweging die zich concentreert op één bepaalde regio, namelijk die van het grotendeels op landbouw gerichte departement San Marcos. "We beschermen en verbeteren de arbeidsrechten van de landbouwers in deze regio, en dat zijn dan vooral koffietelers," vertelt Justo Jiménez van MTC. Werk op regionaal niveau dus. En toch is het uiterst belangrijk samen te werken op intercontinentaal niveau: "Dankzij deze samenwerking kunnen we ervaringen uitwisselen. Er zijn ook een aantal partners uit andere landen die reeds een toegang tot internationale instituten zoals de Internationale Arbeidsorganisatie verworven hebben. Zij kunnen voor ons klachten indienen", aldus Justo. Op die manier wordt een organisatie als het MTC ook op het allerhoogste niveau gehoord.

"Problemen op vlak van sociale bescherming spelen niet enkel in Burundi of Congo, maar net zo goed in Europa en Amerika"

De mening van Justo wordt door vele anderen gedeeld. Aïsha Belem, van het Burkinese RAMS, vindt samenwerken in een netwerk uiterst belangrijk: "Niet elk land ontwikkelt zich op dezelfde snelheid. Door deel uit te maken van dit netwerk, kunnen we goede praktijken uit andere landen overnemen en implementeren in ons eigen land." Idesbald Nsabimana van het Burundese MUNASA maakt duidelijk dat het thema 'sociale bescherming' een globaal thema is en daarom ook op dat niveau moet aangepakt worden. "Problemen op vlak van sociale bescherming spelen niet enkel in Burundi of Congo, maar net zo goed in Europa en Amerika", zegt Idesbald. "Daarom is het ook beter om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken voor elk land."

De overtuiging is er dus. En dat kwam ook tijdens onze eerste bijeenkomst sterk naar voren. Twee dagen van uitwisseling en samenwerking zorgden vooreerst voor een sterk gevoel van verbondenheid. Maar met verbondenheid alleen verbeter je de wereld niet. Het netwerk maakte van deze meeting gebruik om haar gezamenlijke visietekst af te kloppen, die als leidraad geldt voor haar verdere werk. Daarnaast werd ook overlegd om tot een gezamenlijke strategie te komen. Dit wordt momenteel verder uitgewerkt in een actieplan voor de volgende jaren.

De start was alvast een succes. "Het is nu ook tijd om een gemeenschappelijk pad te bewandelen," zegt de Boliviaanse Jhefferson Yugar (CRISOL). "Maar dan wel hand in hand, niet iedereen apart."

 

Video - Internationale samenwerking, lokale impact

Interviews

Justo Jimenez - MTC (Spaans)

Jhefferson Yugar - CRISOL (Spaans)

Gauri Augustine - AREDS (Engels)

Errol Alonzo Samarista - IYCW (Engels)

Aïsha Belem - RAMS (Frans)

Idesbald Nsabimana - MUNASA (Frans)

Stijn Sintubin - ACV (Nederlands)

Tom Joos - CM (Nederlands)

 

  

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact