16 april 2020

Partners in Afrika in de bres voor meest kwetsbaren, een rol die hen op het lijf geschreven is

Eerder publiceerden we al hoe de partners in ons netwerk in Afrika activiteiten opstarten om hun landgenoten te informeren en te sensibiliseren over het coronavirus. Ze verdelen er ook kits om handen te wassen. Ze kunnen daarvoor rekenen op hun netwerk van lokale afdelingen, op beroepskrachten en vrijwilligers. En eigenlijk zijn dit activiteiten die hen op het lijf geschreven zijn.

Sensibiliseren, preventie, toegang tot betaalbare gezondheidszorgen voor meest kwetsbaren, daarvoor zetten mutualiteiten zich al vele jaren in.

In de DR Congo maakte Remusaco materiaal aan om ruim te verspreiden. De maatregelen die ze erop uitleggen zijn duidelijk en ook voor ons zeer herkenbaar.

In Rwanda werken we samen met ouderenorganisatie ARR. Zij onderhandelen met de banken voor de uitbetaling van de pensioenen. De banken zijn gesloten, dus het pensioen kan niet opgehaald worden door de rechthebbenden. En weinig gepensioneerden hebben een rekening waarop het geld kan gestort worden. De bedragen zijn er helaas te laag, nu zeker, nu ook de kinderen vaak werkloos zijn en op het inkomen van hun gepensioneerde ouders rekenen. De coronacrisis bewijst eens te meer dat bewegingen die ijveren voor een betere sociale bescherming broodnodig zijn.

Partnerorganisatie FMP, begeleidt 26 landbouw- en veeteeltcoöperaties. Deze coöperaties zijn van essentieel belang voor de productie van voedsel. Zij mogen en moeten hun activiteiten verderzetten. FMP blijft hen begeleiden in deze moeilijke tijden met advies en informatie, maar zij maken ook extra middelen vrij voor de leden van deze coöperaties uit een fonds dat bestemd is om periodes van schaarste te overbruggen.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact