4 juni 2024

Op weg naar ketenzorg: een ontmoeting tussen de eerste en de laatste schakel in de cacaoketen

Al meer dan 3 jaar werken ACV-centrale Voeding en Diensten, WSM en ACV-CSC International samen aan de duurzaamheid van de cacaowaardeketen. We focussen op verplichte ketenzorg, waarbij bedrijven de arbeidsomstandigheden, mensenrechten en het milieu in de volledige keten van de cacao- en chocoladesector moeten respecteren.

We begonnen met een groep vakbondsafgevaardigden en –secretarissen van grote chocoladebedrijven in België – Cargill, Barry Callebaut en Mondelez - en vormden hen rond verplichte ketenzorg. Hoe kunnen zij via het sociaal overleg invloed hebben op de omstandigheden waarin de cacao die onze onderneming gebruikt, gemaakt werd? Dat is geen simpele opdracht, want hoe kunnen we beter op de hoogte zijn van wat de cacaoboeren, de eerste schakel van de keten, en andere tussenpersonen werkelijk meemaken? Daarom brachten we onze partners aan het begin en aan het einde van die keten samen. 

Bovendien vond in april in Brussel de vijfde Wereldcacaoconferentie plaats, met als centraal thema ‘meer betalen voor duurzame cacao’. Een ideale gelegenheid om drie leden van onze partnerorganisaties uit de Dominicaanse Republiek, werkzaam in de cacaoteelt uit te nodigen en deel te nemen aan het debat: Pedro Salazar en Gregoria Abreu Rojas van CASC (Confederación Sindical Clasista (Klassiek Vakverbond)) en Flor Maria Brioso Mercedes van CONAMUCA (Confederación Nacional de Mujeres Campesinas (Nationale Confederatie van Landbouwvrouwen)). Ook de vakbondsafgevaardigden en -secretarissen van Voeding en Diensten waren natuurlijk aanwezig. Naast de conferentie was er ook een uitgebreid programma met uitwisseling, ontmoetingen en bedrijfsbezoeken. Dit is wat onze gasten vertelden: 

Dit bezoek van de Dominicaanse partners aan de partners in België was een bron van inspiratie. We creëerden banden en versterkten elkaar. We hebben nog een lange weg te gaan, maar deze ontmoeting had zeker al positieve effecten! We zijn benieuwd om te zien wat er verder gaat gebeuren ... 

De getuigenissen van Pedro en Tim werden eerder gepubliceerd in Vakbeweging 996 (15 mei 2024), tekst door Patrick Van Looveren. De getuigenis van Michaël werd eerder geplucieerd in Syndicaliste 996 (15 mei 2024), tekst door Donatienne Coppieters. 

Tags

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact