29 mei 2024

Ketenzorg & publieke instellingen

Schendingen van de rechten van werknemers vinden plaats bij de productie van vele producten die door onze publieke instellingen worden aangekocht: van de uniformen van politie- en veiligheidsdiensten tot de stenen die onze straten bedekken ... Overheidsaankopers, die een equivalent van 14% van het Europese bbp uitgeven, hebben een enorme economische macht. Via openbare aanbestedingen kunnen overheden een grote impact hebben op het terugdringen van mensen- en arbeidsrechtenschendingen in Europese en wereldwijde toeleveringsketens.

Wat kunnen we als vakbondsmilitanten in een overheidsorganisatie doen om aan te dringen op verantwoorde aankopen die de rechten van werknemers in de hele productieketen respecteren? Op welke alternatieven en good practices kunnen we nog meer inzetten? Welke hefbomen zijn beschikbaar om ketenzorg in overheidsorganisaties te realiseren? Deze topics kwamen aan bod op een nationale vormingsdag op 8 december, georganiseerd door de vakbondscentrales voor openbare diensten, WSM en ACV-CSC International.

De aftermovie van de vormingsdag kan je hier bekijken. De video is gericht op alle ACV-militanten die verbonden zijn met de publieke sector (onderwijs, openbare diensten, Transcom, ...) en is bedoeld om in te blijven zetten op het versterken op sociale en ecologische duurzaamheid binnen deze instellingen. Verder is het ook nuttig materiaal, zeker in deze cruciale verkiezingsperiode!

Tags

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact