24 oktober 2019

Een eerste overwinning in Bangladesh: manifesterende kledingarbeiders niet langer vervolgd.

In december 2018 en januari 2019, net na de hervorming van het minimumloon, kwamen duizenden Bengaalse kledingarbeiders op straat om te protesteren. Daar werden ze geconfronteerd met buitensporig geweld van de ordediensten. Eén manifestant moest het zelfs met zijn leven bekopen. Vele anderen raakten gewond. Alsof dat nog niet erg genoeg was, werden in de nasleep ongeveer 11.600 arbeiders ontslagen en op een zwarte lijst geplaatst, 65 personen werden gearresteerd en honderden anderen werden verdacht van criminele feiten.

De Schone Kleren Campagne protesteerde samen met enkele andere organisaties, waaronder WSM en ACV, aan de ambassade van Bangladesh in Brussel en eisten van de Bengaalse overheid een einde van deze gewelddadige repressie. Daarnaast werd ook de eis van de kledingarbeiders gesteund om het minimumloon op te trekken tot een niveau dat een menswaardig leven toelaat.

Vanuit de grote kledingmerken bleef het stil. Een dertigtal kledingfabrieken in Bangladesh hadden ondertussen klacht ingediend tegen de arbeiders die vreedzaam protesteerden tegen hun schamel loon. De Schone Kleren Campagne riep daarom de merken die klant zijn bij deze kledingfabrieken, waaronder H&M, Zara, Mango, C&A en Primark, op het matje. Samen met enkele verdedigers van arbeidsrechten in Bangladesh hebben we ondertussen twee overwinningen behaald.

Twee kledingfabrieken, Shin Shin Shin en een fabriek van de Hameem groep, hebben ondertussen hun klacht laten vallen. De rechtbank heeft daaropvolgend ook de zaak ingetrokken. Een ware opluchting dus voor alle werknemers die door deze twee fabrieken werden aangeklaagd. 

We zijn tevreden met deze eerste twee overwinningen, hopend dat vele ander fabrieken zullen volgen en ook zij hun klacht weer zullen intrekken. Honderden werknemers riskeren immers nog steeds een gevangenisstraf, simpelweg omdat ze hun rechten op een vreedzame manier verdedigden.

De Schone Kleren Campagne en WSM blijven de situatie van nabij opvolgen en steunen de werknemers in hun strijd voor fundamentele rechten zoals een menswaardig loon en het recht om te manifesteren.

 

Origineel artikel : achAct

 

 

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact