30 maart 2020

COVID-19: maatregelen in Afrika

Eind maart pas werden de eerste maatregelen ter bestrijding en inperking van het Corona-virus COVID-19 genomen in Afrika. Land per land wordt er beslist dat markten en winkels sluiten, mensen moeten thuisblijven en hun handen voldoende wassen. In een continent waar 90% van de jobs informeel zijn en de armoede enorm groot is, is dit geen evidentie. Want hoe blijf je binnen in een sloppenwijk waar elk individu slechts enkele vierkante meters ruimte heeft? Hoe was je je handen als water schaars is en zeep al evenzeer? Hoe breng je de dag door als je leeft van de verkoop van groenten op een markt die gesloten is? En dat er geen systemen van werkloosheidsvergoedingen zijn voor de grote meerderheid van de mensen, zal je wellicht ook niet verbazen.

Onze partners, vakbonden, mutualiteiten, coöperaties en vrouwenorganisaties, bereiden zich zo goed en zo kwaad mogelijk voor op wat komen gaat. Op dit moment is het alle hens aan dek om iedereen te informeren over wat ze zelf kunnen doen om besmetting met het virus te vermijden. Mutualiteiten in Afrika gaan tot in de dorpen om mensen uitleg te geven en concrete tips, ze bezorgen zeep aan zij die zich dat niet kunnen veroorloven en helpen de ziekenhuizen om zich voor te bereiden en alvast het nodige materiaal te verzamelen voor de door COVID-19 besmette zieken die er ook hier wellicht massaal zullen zijn de komende periode.

Meer nieuws over de initiatieven van onze partners in Afrika in een volgende e-zine. Ons regionaal WSM-kantoor in Benin, West-Afrika, maakte alvast volgend filmpje:

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact