17 januari 2019

Belgische ngo's bezorgd om crisis in Guatemala

Een groep Belgische ngo’s die actief zijn in Guatemala, waaronder WSM, 11.11.11 en Broederlijk Delen, hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een brief gestuurd met een steunbetuiging aan de CICIG. Deze internationale anti-corruptiecommissie, die sterk werk levert in Guatemala, dreigt door president Jimmy Morales het land te worden uitgezet. Ook in andere landen worden ministers gecontacteerd met de hoop zo de internationale druk te verhogen.

Op 7 januari kregen de leden van de CICIG – voluit Internationale Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala – welgeteld 24 uur om het land te verlaten. Na de vele intimidaties en dreigementen vanuit het presidentieel paleis leek het einde van de VN-Commissie nu wel heel nabij. Een beslissing die weleens nefast kon zijn voor de toekomst van het Centraal-Amerikaanse land. Al denkt president Jimmy Morales,  die sinds kort zélf in het vizier lag van de commissie, daar wellicht anders over. Het Hooggerechtshof heeft de beslissing van Morales ondertussen ongedaan gemaakt, maar het is duidelijk dat de president het mandaat van de commissie, dat afloopt in september 2019, niet zal willen verlengen. In het hele land zijn voorbije dagen protesten opgedoken tegen president Morales en het dreigende einde van de CICIG.

700 aanklachten in 11 jaar

De CICIG werd in 2007 opgericht om grootschalige corruptie en criminele organisaties in Guatemala aan te pakken. Het internationaal orgaan zou onafhankelijk de bestaande politie- en gerechtelijke diensten van Guatemala  ondersteunen. Uniek aan deze commissie is dat ze zelfstandig zaken kan aanspannen tegen Guatemalteken. In elf jaar tijd heeft het maar even 700 politici, ambtenaren en zakenlieden aangeklaagd. Bijna de helft daarvan is ook effectief veroordeeld. Dankzij het grondige werk van de CICIG werd duidelijk hoe sterk de wereld van machthebbers, militairen en drugshandelaren met elkaar verweven is. In 2015 belandde zelfs toenmalig president Otto Pérez achter de tralies toen bekend werd in welk corruptienetwerk hij betrokken was.

De tv-komiek die vervolgens aan de macht kwam, huidig president Morales, zou eindelijk komaf maken met corruptie. CICIG liet hij dus logischerwijs begaan. Maar dat veranderde snel vanaf het moment dat ook enkele familieleden werden aangeklaagd voor fraude en hij later ook zélf beschuldigd werd van illegale campagnefinanciering.

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact